reklama

V braniborské obci Coschen, která leží na hranici s Polskem asi 140 kilometrů severně od Liberce, naměřili dnes 38,6 stupně Celsia. To je nejvyšší teplota, jakou kdy Německo v červnu zaznamenalo. Padl tak dosavadní rekord 38,5 stupně Celsia z roku 1947, který držela obec Bühlertal nedaleko francouzského Štrasburku. Nejvyšší teplotu v Německu dosud meteorologové evidovali v bavorském Kitzingenu v létě 2015, kdy naměřili 40,3 stupně.

V Česku dnes padla desítka stoletých teplotních rekordů a meteorologové naměřili také nové maximum pro měsíc červen - v Doksanech na Litoměřicku, zaznamenali 38,9 stupně Celsia. Dosavadní maximum z roku 2000 bylo o 0,7 stupně nižší.

Kvůli vysokým teplotám omezily úřady v částech Německa maximální povolenou rychlost na některých silnicích. K omezením v dopravě sáhla také Paříž a další francouzská města, která začala zakazovat provoz starších aut či nákladních vozů, které produkují více emisí.

Francie v předchozích dnech opakovaně vyzývala zejména děti a starší lidi, aby ve vedrech zůstali doma. Paříž například nechala i v noci otevřené parky, aby si tam lidé večer mohli odpočinout. Stejně jako například Lyon informovala občany, kde jsou klimatizované veřejné prostory, například muzea. Ministerstvo školství kvůli horku odložilo na příští týden celostátní středoškolské zkoušky, které se měly konat ve čtvrtek a v pátek. Stovky škol a školek po celé Francii zůstanou tyto dva dny zavřené.

Od vyhlášení výstrahy pro jih Francie zemřeli na tamních plážích po koupání v moři tři senioři, uvedla dnes na svém webu televize LCI.

Italské ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo na následující dva dny nejvyšší varování pro 16 měst, ve čtvrtek například pro Řím či Florencii, v pátek pro Milán, Turín či Benátky. Očekává se, že na severozápadě země teplota dosáhne až 41 stupňů. Teploty mezi dneškem a pátkem nemají podle deníku La Repubblica obdobu za posledních 100 let. Severně od Janova už naměřili 42 až 43 stupňů.

Na vedro si dnes stěžoval také papež. "Venku je příliš horko, příliš horko," řekl na poslední generální audienci před letní pauzou.

Teplotní rekord pro červen padl dnes také na západě Rakouska. Už v úterý v Tyrolsku naměřili rekordních 36,7 stupně Celsia, dnes to bylo dokonce 37,5 stupně. Celostátní červnový rekord ale zůstal zatím nepokořen.

Nedaleko Salcburku u jezera Attersee museli v noci na dnešek zachraňovat osmadvacetiletého alpinistu z Prahy, který se vydal se svým o dva roky mladším kamarádem z Českých Budějovic na vrchol hory Mahdlgupf. Mladší z horolezců se vrátil, druhý ale ve výstupu pokračoval a kolem desáté večer pro něj museli vyrazit záchranáři, uvedla agentura APA.