Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ničivá bouře na Liberecku: Blesk zapálil dům, vlak najel do spadlého stromu

Bouřka, ilustrační fotografie
Bouřka, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Liberec - Slunečné počasí se ve čtvrtek změnilo v ničivé bouřky. Hlavně večer zasáhly republiku silné bouře s kroupami i přívalovými dešti. Nejhorší situace byla na Příbramsku, kde tající kroupy vyplavily školu. Na Liberecku zase blesk zapálil dům.

Nad Českem se odpoledne začala stahovat bouřková mračna. ČHMÚ kvůli nim dokonce vydal varování před "velmi silnými bouřkami" v Praze a krajích Plzeňský, Jihočeský, Královéhradecký, Liberecký, Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický a na Vysočině.

Na Liberecku zapálil blesk v noci na pátek dům, škoda zřejmě přesáhne 1,5 milionu korun. Ve Frýdlantu za posledních 24 hodin spadlo 70 milimetrů srážek, v Bedřichově skoro 63 milimetrů, v oblasti Nového Města pod Smrkem na Frýdlantsku přes 54 milimetrů. Popadané stromy zastavily ráno také provoz na dvou železničních tratích, v obou případech se ale už podařilo překážky odstranit. Do spadlého stromu najel ráno vlak mezi Horní Sytovou a Poniklou na Semilsku, nikomu se nic nestalo. Ráno nejel ani vlak z Frýdlantu do Nového Města pod Smrkem.

Podle mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soni Holingerové byly na Liberecku hlášeny dvě poruchy na vedení vysokého napětí právě v oblasti Frýdlantu, Bezděčína a Radimovic. "Na jedné lince byly tři poruchy, které jsme museli postupně vyhledat a opravit," řekla dnes ČTK. Kolem 09:30 byly podle Holingerové poruchy na vysokém napětí odstraněny a dodávky obnoveny. "Nelze ale vyloučit, že někde mohou lidé objevit ještě poruchu na nízkém napětí," dodala. Příčinou výpadku byl podle ní silný vítr a polámané stromy a větve.

Ve Frýdlantu intenzivní déšť způsobil problémy. "Kanalizace nestíhala vodu odvádět. Zatopeno bylo několik ulic města, hasiči zasahovali například v ulicích Zahradní, ČSA, Raisova, Míru, Husova a na náměstí T. G. Masaryka. Zasažen byl i areál firmy TRW v Žitavské ulici, voda zaplavila také fotbalové hřiště a řadu sklepů ve městě," sdělila ČTK mluvčí tamní radnice Martina Petrášková.

Psali jsme:Výstraha prodloužena: Vichřice potrápí Moravu a Slezsko až do večera Nejdramatičtější situace byla zřejmě ve středních Čechách. Nejvíce to "schytali" lidé na Příbramsku. Tamní školu vyplavily tající kroupy, jejich závěje byly vysoké až 70 centimetrů. Voda také zaplavovala sklepy i garáže. Takhle vypadaly snímky z radaru po deváté hodině večerní:

Na Nymbursku a Říčansku spadlo za tři hodiny 45 mm srážek. V Netřebicích vítr strhl střechu z tribuny fotbalového stadionu. V Jesenici u Prahy poškodil střechu rodinného domu, který pak promočil déšť.

"Hasiči zasahovali u 84 mimořádných událostí během 3 hodin! Nejvyšší nárůst byl od 19. do 20. hodiny, kdy jich vzniklo 39, což je více než průměrný počet událostí za 24 hodin," uvedl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. V terénu bylo 130 vozidel profesionálních i dobrovolných hasičů.

Takhle to vypadalo ve čtvrtek v Příbrami (video). Praha z průtrže vyvázla téměř bez úhony, ucpaná kanalizace a následná obrovská louže zastavily na několik desítek minut dopravu v ulici Pod Kotlářkou na křižovatce s frekventovanou Plzeňskou.

Moravu by pak měl zasáhnout v pátek ráno a dopoledne silný vítr, který bude dosahovat rychlosti až 110 km/h. Výstraha platí pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Meteorologové varují, že nejhorší situace bude na hřebenech hor, proto by nikdo neměl vyrážet na túry.

Tornáda, která se teď objevují v Německu, by mohla řádit i u nás. Kde a kdy udeří ale nelze přesně předpovědět. "Meteorologové neumějí tornáda předpovědět, ale vhodné podmínky pro jejich vznik budou v nejbližších dnech na Moravě a ve Slezsku, kde budou vysoké teploty až 29 °C a silné bouřky," uvedla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Témata:  počasí bouřky krupobití

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy