Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zasáhly silné bouřky. Voda vyplavila stadion i skautský tábor

Zvláštní zachycení deště
Zvláštní zachycení deště
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Velmi silné bouřky uděřily na Česko. V sobotu zasáhly hlavně jižní, západní a severní Čechy. Padaly kroupy, místy i třícentimetrové, bouřky doprovázel i silný vítr a přívalový déšť.

Tropická vedra vystřídaly v sobotu odpoledne velmi silné bouřky. První vlna dorazila do podhůří Šumavy v sobotu po poledni. "Vzniklo tu několik bouřkových jader, které se obnovují a zůstávají bez pohybu. V bouřkách se vyskytují kroupy a přívalové lijáky," uvedli meteorologové.

V průběhu odpoledne byla podobná situace i v Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji. V Liberci se přívalový déšť prohnal hřištěm fotbalového klubu Slovan, které totálně zničil. Voda vyplavila i skautský tábor u Českého Dubu.

Další bouřkové pásmo dorazilo na západ Čech pozdě večer. Bouřky postupovaly směrem k severu a zasáhly i Prahu. I tady je provázely přívalové deště, nárazy větru a ojediněle i kroupy.

Těsně před půlnocí varovali meteorologové před povodněmi v Plzeňském kraji a na Šumavě. "Na horní Otavě až po profil Sušice a na přítocích Vydra a Křemelná očekáváme v nejbližších hodinách dosažení 3. SPA," stálo ve výstraze.

Hranice Otavy se v Rejštejně za necelé tři hodiny zvedla o více než jeden metr. Naštěstí se ale hladina zastavila těsně pod třetím povodňovým stupněm a postupně klesla na první povodňový stupeň.

Místa, kterým se bouřky vyhnuly, pro změnu trápily vysoké teploty. Na jižní Moravě bylo až 36 stupňů, východ republiky silné bouřky nezasáhly.

Témata:  bouřky déšť

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy