Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silné bouře se přehnaly přes severní Čechy

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Přes Česko dnes přechází studená fronta, která s sebou přináší bouřky a lijáky. Ty už napáchaly nemalé škody v severních Čechách.

"Většina výjezdů se týká spadlých stromů, a to hlavně přímo na Liberecku," řekl řídící důstojník hasičů Libereckého kraje Zdeněk Borovička.

Popadané stromy a větve zkomplikovaly dopravu. Na silnici 270 u obce Doksy na Českolipsku spadlý strom zablokoval část vozovky. Vlaky mají zpoždění kvůli odklízení větví z trati Hodkovice nad Mohelkou - Rychnov u Jablonce nad Nisou. Do spadlého stromu vlak osobní vlak na trati Smržovka - Josefův Důl.

V Libereckém kraji, kde bouřku doprovázel i vítr, napršelo nejvíce v Doksech, kde spadlo 25 milimetrů. V Ústeckém kraji nejvíce naměřili meteorologové na Teplicku, a to 15 milimetrů.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí sice na severu Čech do dnešních 18:00, ale žádné silné bouřky se už nečekají.

Loňská vedra by se letos neměla opakovat

Průměrné teploty pro červenec i srpen se jeví jako normální, což je velká změna oproti loňsku, kdy byly extrémně nadnormální. Loňský rok nás navíc vedry natolik unavil, že nám asi ani nepřišlo, že letošní červen byl také teplotně nadprůměrný - ale jen mírně, a tedy nepřinesl mnoho tropických dní.

Modely navíc předpovídají minimálně průměrné množství srážek, a protože loni bylo hodně sucho, bude se nám zřejmě letos zdát, že propršených prázdninových dní bude možná až dost. Jenže to prostě ke středoevropskému počasí patří. Mnohem více bude dní s velkou oblačností a deštěm po většinu dne. Díky tomu však letošní léto bude více přát vodákům a houbařům.

Témata:  počasí bouřky Liberecký kraj

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy