Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Olomoucku padaly teplotní rekordy, rovnou na třech stanicích

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Olomouc - Zatímco počasí v Čechách během dneška už ovlivňovala studená fronta, na Moravě byly tropy. Například v Olomouckém kraji padly teplotní rekordy na třech stanicích - v Bělotíně, Jeseníku a Luké na Olomoucku.

Nejvyšší teplota v celém kraji byla naměřena v Bělotíně na Přerovsku - 33,3 stupně. Všechny rekordy přepsaly dosavadní nejvyšší teploty naměřené pro tento den v roce 2010.

"V Bělotíně byla dosud nejvyšší teplota z roku 2010 a to 30,9 stupně. V Jeseníku jsme dnes naměřili 29,3 stupně. Nejvyšší teplota rovněž z roku 2010 činila 29,1 stupně," uvedla Marie Labajová z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. V Luké bylo 29,0 stupňů, což je o 0,3 stupně více než před šesti lety.

Teplo bylo dnes lidem i v jiných částech Olomouckého kraje, byť teploty na dosavadní rekordy nedosáhly. Například v Přerově se teplota vyšplhala na 31,6 stupně. Údaje jsou však na zdejší stanici zaznamenávány již více než sto let. "Nejvyšší dosavadní teplota je zde z roku 1905 a činila 36,8 stupně," doplnila meteoroložka.

Podle meteorologů v noci na neděli zasáhne kraj studená fronta, což přinese výrazný pokles teplot. V Olomouckém kraji budou maximálně do 23 stupňů.

Témata:  počasí teplotní rekordy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy