reklama

Na řadě míst Česka dnes panovaly tropické teploty. Na dvou místech dokonce překročily hranici 36 stupňů Celsia. Nová teplotní maxima pro 11. červenec mají po dnešku podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dvě stanice s více než stoletou historií měření, a to v Havlíčkově Brodě a Bystřici pod Hostýnem.

V Havlíčkově Brodě padlo dokonce maximum pro 11. červenec, které pocházelo z roku 1922. Dnes tam naměřili 34,2 stupně, zatímco před 105 lety to bylo o stupeň méně.

Odpolední teploty dnes na většině území vystoupily na 31 až 35 stupňů, v Karlovarském kraji na 28 až 31 stupňů. "Nejtepleji bylo na jižní Moravě a v Polabí," uvedli meteorologové. Nad pětatřicítku se dnes teplota vzduchu vyšplhala například v Brně-Žabovřeskách, na letišti v Pardubicích či ve Velkém Meziříčí. Rovných 35 stupňů meteorologové naměřili v Hradci Králové a Čáslavi.

Nové maximum pro 11. červenec mají po dnešku na více než čtvrtině stanic, kde se teplota vzduchu měří 30 a více let. Rekordní tabulky přepisovali například v Pardubicích, Ostravě-Porubě, Šumperku nebo na meteorologické stanici v Olomouci-Holicích.

Počasí působilo problémy na mnoha místech, velmi často dnes museli vyjíždět záchranáři. Komplikace působilo počasí i v dopravě. Vysoké teploty dnes poničily tramvajové koleje v pražské Libni. V Zenklově ulici nejezdily přes dvě hodiny tramvaje.

Vlivem horka a historicky špatné technologie došlo k závadě na kolejích. Na místo dorazili naši zaměstnanci a kolejnici upravili tak, aby po ní mohly tramvaje opět jezdit," řekl technický ředitel podniku Jan Šurovský.