Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země je rozpálená, vědci se bojí budoucnosti. Co hrozí lidstvu?

Země
Země
Foto: www.nasa.gov

Washington - Země je v tuto chvíli rozpálenější než kdy dříve. Tvrdí to odborníci z Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) a z Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) s tím, že budoucnost není pro lidstvo příliš lichotivá.

Podle vědců je zima stále více na ústupu a dochází k proměně charakteru naší atmosféry. Lidstvo tak zřejmě čekají nové teplotní rekordy, které nebudou příiš příznivé. NOAA upozorňuje, že úhrnná průměrná teplota povrchu souše a oceánu byla v červnu o 0,9 stupně Celsia nad průměrem celého 20. století. Ten představuje 15,5 stupně Celsia.

Předchozí měsíc byl nejteplejším červnem, jaký kdy hydrometeorologové zaznamenali. Tento trend se ale drží už 14 měsíců po sobě pořadí a je na snadě, že planeta se otepluje. Američtí vědci však upozornili na další důležitou věc. Celosvětová teplota moří byla letos v červnu vyšší než loni ve stejnou dobu, teplota na souši ale přitom nebyla výrazně změněna.

Faktem zůstává, že každý letošních šesti měsíců vytvořil nějaký teplotní světový rekord a vědci předpokládají, že rok 2016 bude nejteplejším rokem v historii. Problém tak bude mít například Arktida, kde bylo zjištěno nejmenší množství ledu od začátku roku 2016. Podle vědců z NASA je povrch ledové plochy v Akrtidě dokonce až o 40 procent menší, než tomu bylo mezi lety 1970 a 1980.

Odborníci zároveň uklidňují a tvrdí, že bezprostřední nebezpečí nám nehrozí. Rok 2017 by se měl nést v duchu mírnějších teplotních vyhlídek díky slábnoucímu vlivu jevu zvaného El Niňo. Vědcům ale ani přesto nedá oteplování planety spát a jako příčinu vidí zejména nadměrné množství skleníkových plynů.

Britští experti už v květnu očekávali, že letošní léto bude nejteplejší za posledních 40 let. Teploty už v předchozích měsících v některých částech Evropy hravě překonávaly dvacetistupňovou hranici.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress k nárůstu teploty přispěl jednak jev El Niňo, který má v určitých letech za následek změny proudění větru a tím velký vliv na počasí na celé Zemi a samozřejmě i globální změny klimatu způsobené člověkem. "K nárůstu teploty zřejmě bude v důsledku vlivu člověka docházet i nadále," upozornila už dříe server EuroZprávy.cz Honsová.

Témata:  počasí Země 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy