Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na jihu Čech řádily bouřky: Stromy se lámaly, voda zaplavila sklepy. Jak bude příští týden?

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

České Budějovice - Bouřky a přívalové deště zasáhly na dnešek v noci jižní Čechy. Scénář byl klasický: padaly stromy, které ničily střechy a elektrické vedení, voda zaplavovala sklepy, byla přerušena i doprava na trati u Chotýčan. Bouřky se na jihu Čech očekávají i dnes.

Před výraznějšími bouřkami, které nakonec v noci přišly, meteorologové předem varovali. Potvrdilo se i to, že zasáhnou především jižní Čechy. V současné době sice Český hydrometeorologický ústav žádnou výstrahu nevydal, ale upozorňuje, že bouřky se nad Českem dají očekávat i dnes a o víkendu. A nejvíce pršet a bouřit bude právě v jižních Čechách.

Na některých místech na jihu noci spadlo až 40 milimetrů přívalových srážek. K tomu se přidaly i další následky bouřky - popadané stromy. Ty na mnoha místech jižních Čech přerušily elektrické vedení a u Chotýčan dokonce stromy uvěznily vlak na trati. Hasiči proto museli z vlaku evakuovat asi padesát lidí. Přerušený provoz byl i mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Budějovicemi.

Celkem v noci v jižních Čechách hasiči napočítali kolem šedesáti výjezdů k popadaným stromům, zataraseným kolejím nebo silnicím. Kuriózní případ se stal u Jindřichova Hradce, kde hasiči vytáhli dva lidi ze zaplaveného auta. To uvízlo ve vodě poté, co se řidič pokusil projet zaplaveným úsekem.

Jihočeští hasiči si nejspíš neodpočinou ani dnes a o víkendu. Meteorologové tvrdí, že dnes bude oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty se vyšplhají až na 29 °C. V sobotu v noci bude polojasno až skoro jasno. Na jihozápadě území očekávejte v noci opět oblačno a mohou přijít přeháňky nebo bouřky.

Předpověď na sobotu (00-24):Skoro jasno až polojasno, v Čechách během dne až oblačno a na jihozápadě místy, jinde jen ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, na jihozápadě kolem 24 °C. Mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až polojasno a ojediněle, na horách místy přeháňky. Ojediněle i bouřky. K večeru ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C. Slabý východní až severovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Polojasno až skoro jasno, místy přechodně oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C. Slabý proměnlivý nebo severovýchodní vítr do 4 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):Polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C. Slabý severní až severovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Vyhlídka počasí od středy do pátku:Polojasno až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 29 °C.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy