Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Emma Watson ukrývala v londýnském metru knihy. Proč?

Emma Watsonová v londýnském metru
Emma Watsonová v londýnském metru
Foto: Instagram

Londýn - Hvězda z filmů o Harry Potterovi Emma Watson řádí v londýnském metru. V rámci projektu Books On The Underground movement ukryla v metru desítky knih, ke kterým připojila i osobní vzkaz pro šťastné nálezce. Kromě jiného tak podporuje svoje feministické hnutí.

Knižní víla, jak si Emma Watson teď říká, se kromě herectví také aktivně věnuje práci pro OSN, kde bojuje za rovnoprávnost mužů a žen. Svým feministickým postojem zaujala řadu osobností z herecké branže, kteří ji při jejich projevech podporují.

Letos také založila feministický knižní klub Our Shared Shelf, který každý měsíc vede debatu o jedné vybrané knize. "Jako součást své práce pro UN Women jsem začala číst co nejvíce knih a esejí o rovnoprávnosti, je toho opravdu hodně. Jsou vtipné, motivační, smutné, k zamyšlení i dodávající naději a sílu nám ženám. Denně objevuji nové a nové, až mám pocit, že mi exploduje hlava. A klub jsem založila proto, abych se mohla o svoje vědění podělit a dobře všem naslouchat," vysvětluje Emma vznik projektu na stránkách knižního klubu.

Svůj knižní klub nyní spojila s londýnským projektem Underground Project. Ten si klade za cíl probudit v lidech vášeň pro čtení a to nejen v metru. Emma se proto rozhodla přiblížit svojí oblíbenou knihu široké veřejnosti právě prostřednictvím metra.

Se sto výtisky knihy Mom & Me & Mami od spisovatelky Mayi Angelou se vydala do podzemí a knihy schovávala na nejrůznější místa. Do každé z knih navíc přidala originální vzkaz určený šťastnému nálezci. Indície k nalezení knih poté postovala na sociální sítě a očekávala jaké budou reakce nových majitelů.

 

???????? @booksontheunderground @oursharedshelf #Mom&Me&Mom

Video zveřejněné uživatelem Emma Watson (@emmawatson), Lis 1, 2016 v 2:40 PDT

 

"Kampaň s Emmou Watson je perfektní, neboť podporuje její feministický knižní klub a také připomíná lidem, aby se rozhlédli po skryté knize, když vstoupí do metra," komentuje vedoucí projektu Cordelie Oxley a dodává "Byl to Emmin nápad být na jeden den knižní vílou a myslím, že odvedla úžasnou práci."

Emma ukrývala knihy například na eskalátorech nebo v novinových boxech. Nálezci knih se se svým úlovkem chlubili na instagramových účtech. "Měla jsme takový vzrušující den. Emma Watsonová zanechává knihy na stanicích metra a ve vlacích. Každý z 100 výtisků má malou poznámku, kterou z Emma vložila do knihy. Hodně štěstí na každého, kdo cestuje v Londýně. Doufám, že také jednu najdete," popisuje svojí radost jedna z nálezkyň.

Témata:  Emma Watsonová Londýn knihy

Aktuálně se děje

10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy