Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpěvák Banga se bouří proti výsledkům Slavíka. Přece nebudeme tolerovat fašisty, spustil

Koncert, ilustrační foto
Koncert, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha – To, že si Českého slavíka letos odnesli Lucie Bílá, Karel Gott a skupina Kabát, nepřekvapilo asi nikoho. Po loňských výsledcích by nemělo překvapit ani to, že se na druhém místě v kategorii skupin umístila kontroverzní skupina Ortel a že si její frontman si odnesl stříbro v kategorii zpěvák. Někteří účastníci večera dávali najevo svou nespokojenost s tímto výsledkem přímo v sále.

Loni si Ortel odnesl stříbro a bronz, letos si zpěvák Tomáš Ortel o jednu příčku polepšil, když skončil za Gottem. „Loni to byl bronz, letos stříbro, bojím se toho příštího roku," snažil se žertovat při předávání ceny. Postěžoval si také, že se písně skupiny nehrají v rádiích. Ortel je přitom kvůli svým textům považován za skupinu rasistickou a xenofobní.

Někteří lidé v sále dali důrazně najevo svou nelibost nad umístěním Tomáše Ortela i jeho skupiny, kromě vlažného potlesku se totiž ozval i pískot.

Frontman romské skupiny Gipsy.cz Radek Banga dokonce zareagoval odchodem ze sálu. „Moji předci byli v koncentráku. Přece nebudeme tolerovat fašisty v takovéhle anketě. Proboha lidi proberte se, přece nemůžeme mlčet, nemůžeme tomu tleskat, nemůžeme tam sedět a nic nedělat," řekl Banga pro server Romea.cz. „Naši předci by se zachovali mnohem tvrději, nemůžeme tomuhle dát tichý souhlas," dodal s tím, že si to podle něj myslí většina lidí v sále jen se bojí něco udělat.

Proti Ortelu se v projevu vymezil také vítěz Kategorie Objev roku zpěvák Pekař. „Slavík je super, ale mohlo by to být lepší. Kdyby tu nebyli lidi, kteří tu podle mě být nemají," uvedl při přebírání ocenění.

Poměrně bouřlivá diskuze se strhla i na sociálních sítích. „Národ semknutý kolem xenofoba? Ne, Ortel v Slavíkovi je jen bulvární symbol rozkládající se společnosti," komentoval výsledky slavíka místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Témata:  Český slavík Radoslav Banga hudba

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy