Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsou domácí zvířata opravdu prospěšná? Nový výzkum ukázal, že je to jinak

Pes, ilustrační fotografie
Pes, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Vědci se podívali na zoubek oblíbenému přesvědčení, že vlastnit psa nebo kočku je pro člověka zdravé. Zkoumali přes pět tisíc rodin. Výsledky vás možná překvapí.

Může mazlíček zlepšit vaše zdraví? Tato otázka fascinovala vědce a majitele domácích mazlíčků léta. Nedávný výzkum však naznačuje, že ne. Podle nových závěrů mazlíčci zdraví nijak výrazně nenapomáhají.

Studie ukázala, že děti v domácnostech, v nichž žila kočka nebo pes, byly v různých ohledech zdravější než ostatní děti. Když však započítali další faktory, vědci došli k závěru, že kočka nebo pes pravděpodobně důvodem nebudou. Jak to?

Výsledky stojí proti dalším studiím, které mezi zdravím a vlastněním domácího mazlíčka našly silné spojení. Členové výzkumného týmu RAND Corporation, což je nezisková výzkumná společnosti, prý byli svými nálezy také překvapeni.

„Nemohli jsme najít důkaz, že děti z rodin se psy či kočkami jsou na tom lépe psychicky či zdravotně,“ uvedla statistička Layla Parast, členka týmu, pro server Science Alert. „Všichni byli překvapení – všichni jsme vyrostli se psi a kočkami. Z vlastních zkušeností jsme čekali, že tam nějaké spojení je.“

Výzkumný vzorek je přitom veliký. Jedná se o 5 191 domácností, výzkumníci užívali data z California Health Interview Survey z roku 2003. Tento vzorek je větší než mnoho jiných studií zaměřených na mazlíčky a zdraví. Tento výzkum navíc započítal i statistické údaje, které by na zdraví také mohly mít vliv, jako je například vyšší příjem, život v bohaté čtvrti či různé druhy ubytování.

Děti s mazlíčky se podle předpokladu měly lépe. Byly v lepším zdravotním stylu, trochu vyšší a také byly fyzicky aktivnější. Dokonce byly děti s mazlíčky označeny za poslušnější. Když se pak výsledky upravily podle dalších proměnných, rozdíly prakticky zmizely.

Tyto výsledky jsou zvláštní pro všechny, kteří kdy mazlíčka měli – včetně výzkumníků. „Mluvila jsem se svými přáteli, jejichž reakce byla stejná jako moje: ‚Ne. Co to děláš za pavědu?‘ Nesouhlasili s tím,“ uvedla Parast pro The Atlantic.

Jednou z možností je, že vlastnění mazlíčka může naznačovat lepší zdraví, ne ho způsobovat. Stále ale existuje naděje pro ty, kteří věří, že jsou mazlíčci prospěšní. Když nic jiného, výzkum se dívá jen na malou část dětského života a nekontroluje zdraví v průběhu delšího času.

Vědci chtějí vyzkoušet studii, kdy se na rodiny, které mazlíčky vlastní, a rodiny, které nemají domácí zvíře, zaměří po dobu 10 let či více. Díky tomu by měli získat lepší data a důvěryhodnější výsledky.

„Nevylučujeme, že vlastnění zvířat vede k lepšímu zdraví. Jen si musíme uvědomit, že se lidé, kteří mazlíčky vlastní, výrazně liší od těch, kteří žádného mazlíčka nemají,“ prohlásila Parast pro The Atlantic.

Vlastnit domácího mazlíčka přináší člověku radost ze společnosti a další výhody, které se nedají počítat do klasického měření zdraví. Takže představa, že jsou vaše zvířátka prospěšná vašemu zdraví, má ještě naději. Jen je potřeba další výzkum.

Témata:  psi kočky vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy