reklama

Možná jste slyšeli radu, že pokud hubnete, měli byste se vyhnout vážení. Odborníci doporučují si na váhu vlézt maximálně jednou týdně. Někteří jdou dál a zakazují vážení úplně. Poukazují na to, že přesnější měření vašeho hubnutí je velikost vašeho oblečení.

Tato rada je dobrá pro ty, kteří se soustředí na větší snížení váhy, rozhodně by se jí ale neměli řídit ti, kteří jsou se svou váhou spokojeni nebo kteří chtějí zhubnout jen pár kilo. Nová studie, ze které cituje server Medical Daily, ukázala, že lidé, kteří se denně váží, ztrácejí na váze více než ti, kteří tak nečiní.

Výzkumní pracovníci na Drexelově univerzitě a University of Pennsylvania zkoumali návyky téměř tří stovek žen, kterých se zeptali, jak často se váží. Žádná z žen v té době nedržela žádný program vedoucí ke ztrátě hmotnosti.

Výzkumníci změřili jejich index tělesné hmotnosti (Body Mass Index), který představuje poměr výšky k hmotnosti člověka a vyhodnotili jejich tělesný tuk. Udělali to na začátku studie, šest měsíců po ní a znovu po dvou letech.

Zjistili, že ženy, které se každý den vážily, měly po dvou letech nižší BMI, ve srovnání s těmi, které to neudělaly. Vědci dospěli k závěru, že když se člověk váží každý den, má lepší přehled o svých cílech v oblasti zdraví a stravování.

Studie se zaměřovala na studenty, protože více než 70% studentů během prvního ročníku na vysoké škole na váze přibere, ukázal další výzkum.

„Pravidelné vážení vás může motivovat k tomu, abyste se zdravě stravovali a cvičili, protože vám poskytne důkaz, že takové chování je v tom směru účinné a že vám pomůže zhubnout nebo zabránit přírůstku hmotnosti. Podobně, pokud vidíte přírůstek na váze, mohou vás tyto informace motivovat k provedení změny,“ vysvětluje autorka výzkumu Meghan Butrynová.

Spojení mezi vážením se každý den a ztrátou hmotnosti však nelze potvrdit. Vědci ve studii píší: „Je možné, že vztah mezi vlastním vážením a hmotností může být způsoben vyhýbáním se vážení u těch, u kterých hmotnost narostla.“ Jak ale dodává server Medical Daily, tato nová studie je dalším důkazem toho, že nejlepším způsobem, jak zhubnout, je, že budete váze věnovat pozornost a pečlivě ji sledovat.