Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rádi luxujete ledničku? Touto vědeckou výmluvou můžete chlácholit své okolí

hubnutí
hubnutí
Foto: Pixabay

Neustále máte v žaludku ještě místo na nějakou tu laskominu a možná dokonce na další chod? V tom případě pro vás máme jednu „vědeckou“ výmluvu. Jste nositelem nedávno objeveného „genu hladu“.

Gen, který nese zkratku FTO, totiž způsobuje, že se nikdy necítíte najedeni a nikdy pořádně nepřestanete bažit po sladkém nebo tučném. Tento gen byl objeven teprve nedávno a s největší pravděpodobností ho má každý druhý člověk. Lékaři vědí, že tento gen je jednou z příčin obezity, ale stále netuší, jak gen FTO vlastně v organismu funguje.

Pokud jste nositelem tohoto genu, budete mít velké problémy s dodržením diety. Lidé s FTO spotřebují každý den navíc 200 kalorií a celkově mají vyšší váhu než jejich protějšky bez genu.

Člověk s genem hladu má téměř neustále stejnou hladinu hormonu ghrelinu v krvi. Hladina tohoto hormonu by přitom měla v krvi klesnout po jídle.

Taktéž sken mozkové aktivity prokázal, že mozek lidí s FTO je aktivnější, když člověk myslí na koláče a jiné dobroty. Naopak u lidí bez genu hladu mozek nevykazoval známky vzrušení, když se pokusné osoby dívaly na obrázky sladkostí. Zjednodušeně řečeno, člověk s genem hladu je od přírody naprogramován na to, aby jedl více.

Je vůbec v silách člověka nějak přelstít takový gen? Na trhu existuje pouze jediný lék, který aktivitu FTO potlačuje. Vedle této možnosti, ale lékaři ještě znají jednu metodu. Zjistilo se, že hormon gherlin, který je nějak spojen s genem hladu ničí tři věci: běh, jízda na kole a vysokoproteinová dieta.

Témata:  hubnutí, zdraví, nadváha jídlo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy