Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílé skvrny, modrá barva, rýhy. Co prozradí nehty o vašem zdraví?

Nehty
Nehty
Foto: Pixabay

Pro některé lidi, obzvláště ženy, jsou nehty jakýmsi módním doplňkem. Jiní si je koušou, další je nepovažují za důležité. Jenže jsou to právě nehty, které mohou obsahovat důležité informace o našem zdraví.

Vaše nehty vám toho mohou hodně říct o vašem zdraví. Lze z nich například vyčíst nízkou hladinu kyslíku, nedostatky v výživě a dokonce otravy arsenem. Na druhou stranu jsou ale hluboké rýhy nebo bílé skvrny zcela neškodné a normální. Jak tedy poznáte, že s vámi není něco v pořádku?

Nejprve trocha biologie. Nehet je tvrdé zakončení prstů, které slouží jako ochrana a prostředník přenosu tlaku na prsty s okolím, jelikož umožňuje okolní kůži lépe přenášet informace o dotýkaných věcech. Nehet je rohová nehtová ploténka, která je tvořena zrohovatělými buňkami. Je průhledná, tenká a skládá se ze 3 až 4 různě zrohovatělých (a tvrdých) vrstev, které leží na nehtovém lůžku. Je tlustá 0,50 až 0,75 mm.

Skládá se ze tří vrstev: dorzální nehet - tvrdý keratin, intermediální nehet - měkký keratin, ventrální nehet - hyponychiální keratin. Vyrůstá z kořene nehtu a posouvá se po nehtovém lůžku (velmi citlivé) až k volnému okraji nehtu. Vlastní nehet vyrůstá zpod zadního nehtového valu - matrix, která je přímým pokračováním nehtového lůžka. 

Zbarvení nehtů

Zbarvení nehtu může znamenat infekci nebo problémy s játry a ledvinamiNeobvyklé zbarvení nehtů může vyvolat obavy. Například bílé nehty mohou být způsobeny stavem známým jako Terryho nehty, což může být příznak onemocnění jater , selhání ledvin nebo srdeční choroby. Pokud ale máte na nehtech jen bílé flíčky, nepanikařte. Ty jsou poměrně běžné. Objevují se jako následek drobného vnějšího poranění, jakým může být např. úder prstů o stůl. Mají tedy podobný původ jako modřiny na kůži.

Žluté nehty pak mohou znamenat plíseň. Při zhoršení bývá zasaženo i nehtové lůžko, a nehet pak vyrůstá poškozený - snadno se třepí a láme. V určitých případech je možné počítat rovněž s onemocněním štítné žlázy nebo psoriázy, tedy lupénky.

Modré nehty mohou být reakcí vašeho těla na nízké teploty. Mohlo by ale také jít o cyanózu, což je stav, kdy červené krvinky postrádají kyslík. Pokud jsou spíše zelené, může jít o syndrom zeleného nehtu. Lidé, kteří mají uvolněné nehtové lůžko, nebo ti kteří pracují ve vlhkém prostředí (například zdravotničtí pracovníci a kuchaři) jsou zvláště ohroženi tímto syndromem, který je způsoben růstem bakterií známých jako Pseudomonas aeruginosa. Léčit se to ale dá antibiotiky.

Pokud objevíte hnědé až černé skvrny, které nejsou způsobeny například skřípnutím prstů ve dveřích, měli byste co nejrychleji vyhledat lékaře. Toto zbarvení totiž může být projevem melanomu, nebezpečného typu rakoviny kůže

Neobvyklá textura a tvar nehtů mohou být vedlejším účinkem nedostatku výživy

Lžičkovitý až miskovitý vzhled nehtu může naznačovat chudokrevnost, tedy nedostatek železa. Podélné rýhy naznačují problém v oblasti zažívacího systému. Drážky na palci jsou časté u kuřáků. Pokud je povrch nehtů hrubý nebo hrbolatý, může se jednat o první známky už zmíněné psoriázy (lupénky) nebo revmatické artritidy. 

Jestli je kůže v místě, odkud nehet vyrůstá, zarudlá a opuchlá,  jedná se o zánět nehtového lůžka. Ten může způsobit infekce při poranění, nebo může jít o následek nemoci lupus erythematosus (autoimunitní choroba) nebo jiné nemoci, při níž dochází k poškození pojivových tkání.

Tvar a růst nehtů ovlivňuje celá řada faktorů, například těhotenství, počasí, věk, stresa nemoci. Rychleji rostou nehty v mládí, v těhotenství nebo během teplých letních měsíců. Stres a nemoci - zvláště ty infekční, jako je zápal plic - mají mimo jiných obtíží za následek i zastavení růstu nehtů a ovlivňují i jejich povrch.

Témata:  nehty zdraví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy