Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaké je umírání? Podle odborníků úplně jiné, než si myslíme

Co nás čeká těsně po smrti?
Co nás čeká těsně po smrti?
Foto: Pixabay

Smrt je nedílnou součást života a většina lidí ji nevyhledává cíleně. Někteří se jí bojí, jiní se snaží nad ní nepřemýšlet, snad všichni lidé se ale shodují v tom, že by si přáli co nejméně bolestivé umírání. To je podle vědců docela snadné zařídit, tvrdí totiž, že umírání je docela zábavné.

Umírání je pozitivnější zkušenost, než si většina lidí vůbec myslí, tvrdí psychologové. Nedávný průzkum YouGov ukázal, že 68 procent lidí ve Velké Británii se bojí smrti  - ale podle autorů nové studie je umírání „méně smutné a děsivé - a šťastnější - než si myslíte.“

Výzkumníci z University of North Carolina analyzovali blogy nevyléčitelně nemocných pacientů a poslední slova vězňů v cele smrti. Nemluvili o osamělosti a starostech, ale naopak o „naplnění láskou, sociálních spojeních a smyslu všeho,“ říkají vědci.

Studie publikovaná v odborném časopise Psychological Science, na kterou se odkazuje deník The Independent, srovnává skutečná slova umírajících s podobnými komentáři dobrovolníků, kteří byli požádáni, aby si představili, že mají jen několik měsíců života.

Odborný asistent Kurt Gray a jeho kolegové použili algoritmy pro skenování obou skupin a jejich slov a spojovali je s pozitivními a negativními emocemi. Zjistili, že když se smrt přiblížila, měla slova používaná umírajícími stále více pozitivní emocionální tón, více se zajímali o významná témata, jako je rodina a náboženství. 

„Když si představíme naše emoce, jak se blíží smrt, myslíme hlavně na smutek a děs,“ vysvětluje doktor Gray. „Lidé jsou neuvěřitelně přizpůsobiví - a to jak fyzicky, tak psychicky – a prostě jdeme každodenním životem ať umíráme, nebo ne. V naší představivosti je umírání osamělé a nesmyslné, ale poslední příspěvky na blogu nevyléčitelně nemocných a poslední slova k odsouzených k trestu smrti jsou naplněna láskou, sociálním spojením a smyslem všeho.“

Vědci dodávají, že svůj výzkum prováděli na pacientech v terminálním stádiu rakoviny a amyotrofické laterální sklerózy (ALS), vězni pak pocházeli z cely trestu smrti v Texasu. Jejich výpovědi shromáždilo americké ministerstvo spravedlnosti.

Témata:  úmrtí vědci

Aktuálně se děje

5. května 2024 9:28

Hladomor v Gaze. Oficiální to není, ale šéfka WFP má jasno

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy