Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi utkají na MS v hokeji s Rakouskem. Kdo se postaví do brány zatím Jandač tají

Hokej, ilustrační foto
Hokej, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kodaň - Již zachráněné Rakousko bude posledním soupeřem české hokejové reprezentace v rámci skupiny A na právě probíhajícím světovém šampionátu v Dánsku. S naším jižním sousedem se výběr Josefa Jandače střetne v pondělí večer. Rakušané jsou pak logicky posledním soupeřem ve skupině po Bělorusech a Francouzích, proti kterému se očekává zisk tří bodů pro české hokejisty. Zatím zůstává nezodpovězenou otázkou, kdo se proti Rakousku postaví do české branky, zda to bude Pavel Francouz nebo David Rittich, přičemž oba v posledních dvou duelech vychytali nulu a zvláště pak Rittich se nikterak zvlášť v neděli proti Francouzům zrovna nenadřel. Jako první to řekne trenér Josef Jandač právě oběma mužům v masce, své rozhodnutí navíc už bude směřovat k důležitému čtvrtečnímu čtvrtfinálovému utkání. "Řekneme to prvně brankářům a už to musíme směřovat ke čtvrtfinále," řekl konkrétně český stratég.

Střelecká produktivita národního týmu se výrazněji zvýšila poté, co útočné řady posílilo duo z Bostonu David Pastrňák a David Krejčí, jež aktuálně tvoří první lajnu společně s Dmitrijem Jaškinem. Právě Pastrňák s Jaškinem se mohou v týmu pyšnit tím, že se jim během šampionátu podařilo už více než dvakrát skórovat. Dalšími hráči, kteří toto o sobě můžou taktéž prohlašovat, jsou pak Michal Řepík s Romanem Horákem, který vstřelil dvě branky v nedělním duelu proti zemi galského kohouta.

Realizační tým v čele s koučem Josefem Jandačem pak stále čekají, kdy se konečně na mistrovství prosadí kapitán Roman Červenka, jemuž se skórovat nepodařilo ani v pohodovém zápase proti Francii a to i přesto, že v tomto duelu měl hned několik příležitostí. "Věříme, že si to nechává na důležitější momenty," říká však k němu kouč Jandač s úsměvem. Ten také věří v to, že lehčí soupeři na konci skupinové fáze nebudou problémem pro následující důležité čtvrtfinále. "Na začátku přišli těžší soupeři, teď ti, v uvozovkách, lehčí. Myslím, že se ta hra pořád zvedá, sedá si to a věřím, že na to klíčové čtvrtfinále se dokážeme dobře připravit," doufá Jandač.

Jeho svěřenci tedy budou v pondělí večer další možnost vylepšit si své osobní statistiky. Nováček tohoto turnaje Rakousko totiž v dosavadním průběhu mistrovství inkasovalo celkem 26 gólů, přičemž vyhrát se jim podařilo až v tom pro ně nejdůležitějším střetnutí s Běloruskem (4:0), ve kterém si tedy nakonec zajistili záchranu v elitní divizi. Naopak Bělorusy Rakušané touto svou výhrou poslali o patro níž.

Připomeňme, že se česká reprezentace s tou rakouskou dosud utkala celkem desetkrát, přičemž pokaždé v těchto vzájemných zápasech vyhrála. Na světovém šampionátu se s Čechy Rakušané utkali šestkrát a celkové skóre z těchto duelů zní pro ně nelichotivě: 4:32. Asi největší problém pak dělali Rakušané Čechům na MS 2004 v Praze, kdy tehdejší výběr Slavomíra Lenera nad Rakouskem vyhrál pouze 2:0. Tento duel si ze současného týmu pamatují pouze Roman Červenka, Michal Jordán a Jakub Krejčík.

Témata:  hokej MS hokej

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy