Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prastaré tajemství: Co symbolizuje obávané číslo 666?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Číslo 666 je v kapitole Zjevení svatého Jana v Nové zákoně označováno jako číslo šelmy. Co přesně se za ním skrývá ale vždy bylo pouze předmětem dohadů a teorií. Rakouský historik Hans Taeuber ale nyní tvrdí, že pravou podstatu čísla odhalil.

Zatímco v satanismu je číslo 666 považováno za číselné označení satana nebo ďábla, v biblickém světě poukazuje na šelmu neboli antikrista. Podle některých jde o římského císaře Nera, jiní za ním vidí například Hadriana. Skutečný význam čísla ale dlouho zůstával záhadou.

Vídeňský historik Taeuber se 18. verš 13. kapitoly zjevení, v němž se píše: "A nutí všechny, malé i veliké, bohaté i chudé, svobodné i otroky, aby měli na pravé ruce nebo na čele cejch, aby nemohl kupovat ani prodávat, kdo není označen jménem té šelmy nebo číslicí jejího jména. To je třeba pochopit: kdo má rozum, ať sečte číslice té šelmy. To číslo označuje člověka, a je to číslo šest set šedesát šest," pokusil rozluštit.

Při svém bádání vyšel z principu středověkých hádanek, kdy lze každé písmeno řecké abecedy nahradit číselným vyjádřením. Alfa kupříkladu symbolizuje číslo 1, beta číslo 2, gamma číslo 3, a například sigma číslo 200. 

Na základě těchto přiřazení vyvinula doktorantka informatiky Diana Altmanová počítačový program, který umožňuje vypočítat numerickou hodnotu všech jmen, které existovaly na území Malé Asie. Databázi vytvořila pomocí lexikonu řeckých jmen.

Taeuber poté v programu, který byl vyvinut za tímto jediným účelem, zjistil, že pod číslem 666 by se měl skrývat římský císař Marcus Ulpius Traianus, který vládl v letech 98 až 117 n.l. Správný výsledek dává jeho jméno psané řecky jako Oylpios, tedy 70 + 400 + 30 + 80 + 10 + 70 + 6 = 666.

Je-li biblickou šelmou skutečně Traianus je záhadou a i přes relativně logické vysvětlení rakouského historika nelze s určitostí říci, že právě tento císař s velmi dobrou pověstí je skutečně oním biblickým antikristem.

Témata:  tajemství záhady křesťanství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy