Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zázvor není jen koření. Podle vědců může zachraňovat životy

zázvor
zázvor
Foto: Pixabay

Zázvor je po celém světě znám jako koření a v některých zemích bývá nazýván všelékem. Vědci zjistili, že zázvor funguje jako léčba proti zvracení, které je příčinou dehydratace a smrtí v rozvojové části světa.

Vědci hodnotily účinky zázvoru u dětí s vážnou gastroenteritidou. Zjistili, že u dětí od 1 do 10 roku s touto nemocí, kterým byl podáván zázvor se snížil počet epizod zvracení u 20 procent. 

Pediatrička Roberto Berni Canani, která výzkum vedla, uvedla, že tato zjištění mohou potenciálně zachránit životy po celém světě a zázvor se tak může stát účinným prostředkem k léčení gastroenteritidy. Jde o zánět střev a žaludku, který je způsobený infekčními bakteriemi, včetně salmonely a rotaviru v potravinách a vodě. 

Onemocnění je doprovázeno průjmy a zvracením, při kterých dochází k dehydrataci. Pacient má také problém s přijímáním potravin i léků. To může být vážné v případě malých dětí nebo u starších osob.

Akutní gastroenteritida celosvětově zabije každý rok asi 1,34 milionu dětí, což je asi 15 procent všech dětských úmrtí. "Akutní gastroenteritida je stále jednou z největších příčin smrti u dětí žijících v rozvojových zemích," uvedl doktorka Berni Canani, která přiznala, že zázvor by mohl být v boji s touto nemocí účinný. 

"Předpokládáme, že výsledky budou mít velký vliv na budoucí klinickou praxi a na poradenství poskytované rodičům při léčbě akutní gastroenteritidy a mohly by potenciálně zachránit životy v celé Evropě a na celém světě," uvedla Canani. 

V Evropě je sice úmrtnost na tuto nemoc nízká, ale způsobuje 87 tisíc hospitalizací ročně. Zázvor má protizánětlivé účinky a může způsobit tzv. antiemetický účinek. Dalším krokem bude zjistit, zda se tyto účinky projevují i u dětí, které netrpí akutní gastroenteritidou. 

Klinická studie zahrnovala 140 dětí z okolí Neapole a byly jim podávány kapky se zázvorovým výtažkem. "Čerstvý kořenový nebo sušený zázvor může obsahovat stejné účinné složky a může být používán k aromatizaci potravin a nápojů." doplnila Canani. 

Témata:  zázvor

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy