Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jedno z největších tajemství Bible odhaleno: Kde ležela Sodoma a jak byla zničena?

Bible
Bible
Foto: Pixabay

Podobně jako dinosauři, i biblické hříšné město Sodoma mohlo být smeteno z povrchu země při dopadu asteroidu. Tvrdí to aspoň archeolog, jehož tým se výzkumem slibné oblasti zabýval posledních třináct let. Skutečnou Sodomou má být město z doby bronzové jménem Tall el-Hammam v dnešním Jordánsku.

Profesor Phillip Silvia, který působí na Trinity Southwest University v USA se vedle archeologie věnuje také biblickým studiím. Na letošní konferenci, kterou pravidelně pořádá instituce American Schools of Oriental Research, představil zatím předběžné výsledky svého výzkumu. Ten probíhá v oblasti známé jako Middle Ghor nedaleko Mrtvého moře.

Vědci byli na základě provedených vykopávek a s pomocí metody karbonového datování schopni stanovit, že zhruba před 3 700 lety postihla celou oblast nějaká velká katastrofa. Například většina hliněných staveb v té době najednou zmizela. Výzkumníci zároveň předpokládají, že tato oblast byla v době katastrofy již 2 500 let obývána.

Během vykopávek byly také nalezeny minerály se známkami krystalizace. To svědčí o velmi vysoké teplotě, která musela na místě působit. Některé z nalezených keramických předmětů se zase roztavily ve sklo. Podle Silvia a jeho týmu tak vše nasvědčuje pádu asteroidu, který zničil oblast o průměru 24 kilometrů a s ní i všechna další městečka a vesnice. Lidé se zde znovu usadili až po 600 letech od události.

V dokumentu který publikoval Silvia spolu se Stevenem Robinsonem autoři píší.„Fyzické důkazy existence Tall el-Hammamu a okolních míst dokazují průběh zničující tepelné události, podobně jako je popsáno v knize Genesis zničení Sodomy. Vzorky půdy dále dosvědčují, že došlo ke zničení úrodné půdy a její kontaminaci slanou vodou z Mrtvého moře.“

Podle webu newsweek.com je sice Jordánský region Middle Ghor některými odborníky považován za možný předobraz Sodomy, zdaleka ne všichni s tím však souhlasí.

Témata:  Sodoma archeologie Jordánsko bible

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy