reklama

Český tým hrál v neděli od 15:45 poprvé od domácího šampionátu v roce 2015 o medaili. Po semifinálové porážce 1:5 s Kanadou nás čekal odvěký rival z Ruska, kterého před branami finále vyřadili Finové. 

Do vedení se ve 13. minutě dostali Rusové. Ránu Sergačova od modré tečoval Grigorenko, brankáři Hrubcovi, který v dosavadním průběhu šampionátu odchytal jen utkání s Norskem, navíc clonil Dadonov. Puk prošel Hrubcovi mezi betony a za brankovou čáru.

Vedení ovšem Rusové drželi jen krátce. Neuběhla ani minuta a obránce David Sklenička vybídl perfektní přihrávkou Michala Řepíka, který se tváří v tvář Vasilevskému nemýlil. Obrat ještě v první třetině dokonal Dominik Kubalík, kterému nabil zpoza branky Jan Kovář.

Na začátku druhé třetiny ovšem Radko Gudas nešťastně tečoval střelu Anisimova mezi betony vlastního brankáře a bylo vyrovnáno. V základní hrací době už se stav nezměnil, ačkoliv český tým se především v úplném závěru tlačil za gólem. Jeden z nejlepších brankářů zámořské NHL Vasilevskij ovšem chytal famózně. 

O vítězi nerozhodlo ani prodloužení 3 na 3, v němž v českém dresu hrozil obránce Filip Hronek. Největší šanci však měli Rusové, nejproduktivnější hráč NHL Nikita Kučerov připravil Gusevovi puk před prázdnou bránu, jeho spoluhráč ale nepochopitelně minul. 

Bronz si Rusové zařídili v penaltovém rozstřelu. Zatímco čtyři čeští střelci neuspěli, kapitán Kovalčuk a Gusev nájezdy proměnili. Češi tedy nezopakovali úspěch z minulého mistrovství v Bratislavě. V roce 2011 porazil národní tým Rusko v zápase o bronz 7:4. Čekání na medaili pokračuje, naposledy ji hokejová reprezentace získala v roce 2012.

Mistra světa určí večerní finále mezi Finskem a Kanadou. Úvodní buly vhodí rozhodčí na led bratislavského Zimního stadionu Ondreje Nepely ve 20:15.

Utkání o bronz jsme sledovali živě:

7. nájezd - Bohužel, i letos končíme bez medaile. Obránce Filip Hronek rovněž selhal a je dobojováno. Rusové nás v utkání o bronz poráží 3:2 po samostatných nájezdech. 

6. nájezd - Nikita Gusev proměňuje - 0:2.

5. nájezd - Ani třetí český exekutor Jan Kovář Vasilevského nepřekonal.

4. nájezd - Nejproduktivnější hráč zámořské NHL Kučerov také ne - 0:1.

3. nájezd - Kubalík neuspěl - 0:1.

2. nájezd - Ruský kapitán Ilja Kovalčuk zkušeně proměnil - 0:1.

1. nájezd - Jako první jeli Češi, konkrétně Jakub Vrána. Útočník Washingtonu s novou hokejkou Vasilevského nepřekonal.

70. minuta - Přečíslení 2 na 1 výborně řešil Kovář, ale Kubalík jeho přihrávku pořádně netrefil. V posledních sekundách měl další šanci Hronek, ale ani potřetí proti Vasilevskému neuspěl. O vítězi rozhodnou nájezdy.

69. minuta - Nejproduktivnější hráč NHL Kučerov ukázal své umění. Gusevovi připravil puk před prázdnou, ale ruský útočník ji naštěstí minul. 

66. minuta - Po strhujícím úvodu následovala klidnější pasáž, během které se na puku drželi především Rusové. Žádnou větší šanci si ovšem nevypracovali. 

62. minuta - Obránci Hronkovi prodloužení s redukovaným počtem hráčů sedí, proti Vasilevskému ale neuspěl ani napodruhé.

61. minuta - Hraje se 3 na 3 a Hronek měl hned v úvodu velkou šanci, ale Vasilevskij je už dlouho k nepřekonání.

Přestávka - Základní hrací doba o držiteli bronzu nerozhodla. Český tým se ve třetí třetině tlačil za rozhodnutím, ke gólu však nepomohla ani první přesilovka.

60. minuta - Obrovská šance pár desítek sekund před koncem. Po Hronkově nahození měl puk na holi Kovář, za famózního Vasilevského jej ovšem nedostal. O tom, kdo si odveze bronz z Bratislavy, rozhodne prodloužení.

59. minuta - Faksa řešil přečíslení dva na jednoho sám, střelu mezi betony Vasilevskij kryje.

58. minuta - Voráček se Simonem zopakovali akci z před několika minut. Kapitán přiklepl puk rozjetému Simonovi, který Vasilevského nepřekonal. Na druhé straně Kučerov minul poloodkrytou branku.

54. minuta - Po dlouhé době měli šanci i Rusové. Šimon Hrubec ale odolal i několika dorážkám. 

54. minuta - Už po konci přesilovky tečoval před ruskou brankou nabídku od jednoho ze spoluhráčů Kolář, ovšem Vasilevskij teď chytá výtečně.

53. minuta - Osamocený puk v ruském brankovišti se snažil za Vasilevského zamést Kovář, ale neuspěl. 

52. minuta - Simon pálil z dobré pozice poté, co mu Voráček předal puk ve středové třetině. Vzápětí fauluje Grigorenko a český tým si konečně zahraje přesilovku. Bude to klíčový moment utkání o bronz?

50. minuta - Výborný postřeh Vasilevského po teči jednoho z jeho spoluhráčů. Ruský brankář ukázal, proč patří k nejlepším v NHL.

48. minuta - Volný puk se opět odrazil do Hrubcova brankoviště. Jako první ho naštěstí našel jeden z českých obránců a vyhodil jej na zakázané uvolnění.

46. minuta - Oslabení jsme přečkali bez úhony a po jeho skončení se ocitl v dobré šanci Simon. Nebezpečně se jevil i pokus obránce Skleničky.

44. minuta - V oslabení hrajeme výborně. Rusové se do ničeho nedostali, z brejku naopak po Frolíkově přistrčení nebezpečně střílel Faksa.

43. minuta - Malkin se dobře vytočil od mantinelu do osy hřiště, střela mezi betony Hrubce se ovšem neujala. Chvíli poté fauluje obránce Kolář. Dvě minuty za podražení. 

42. minuta - Rusové měli lepší vstup do třetí třetiny, ale po brejku nakonec nebezpečně zakončoval Hronek.

Přestávka - Stejně jako v semifinále s Kanadou národní tým na počátku druhé třetiny inkasoval. Naštěstí se nenechal rozhodit a pokračoval v dobrém výkonu. Rusové nás opravdu výrazně zatlačili až v závěru prostřední části, Hrubec ale odolal. Po 40 minutách je stav utkání 2:2. 

40. minuta - Děkovat mohou čeští hokejisté i Šimonu Hrubcovi. Třinecký brankář měl v závěrečných minutách druhé třetiny hodně práce, ale naštěstí neinkasoval.

38. minuta - Teď to byl boj, naši nezvládli vystřídat a Palát byl rád za to, že odvezl puk na červenou čáru a vyhodil ho za ruskou branku. Češi tak mohli jít vystřídat. 

35. minuta - Závar před Hrubcem, který nakonec volný puk v českém brankovišti pokryl. Následovala menší šarvátka, v níž nechyběl Dimitrij Jaškin.

34. minuta - Hluchou pasáž teď Rusové přerušili tím, že se dožadovali vyloučení za zdržování hry. Puk ale skončil na české střídačce, takže se pokračuje v pěti na obou stranách.

32. minuta - Řepík zastavil na mantinelu vyhozený puk a nabídl ho obránci Musilovi, který byl nezvykle blízko ruské bráně. Vasilevskij zůstal nepřekonán.

30. minuta - Palát a Faksa dobře forčekovali v útočném pásmu. Centr Dallasu nabídl puk Ruttovi, ale obránce jen trefil Vasilevského. 

28. minuta - Náznak šance konečně i na druhé straně. To byla pozice pro kritizovaného střelce Washingtonu Jakuba Vránu. Po přihrávce vyhlášeného playmakera Kováře ale minul.

27. minuta - Za Hrubcem se ozvala tyč po střele Guseva. Rusové teď mají navrch.

26. minuta - Teď jsme přežili těžkou situaci. Rusové stihli vystřídat, Češi nikoliv, což bylo znát. Naše pětice v čele s kapitánem Voráčkem si s tím naštěstí poradila.

24. minuta - Velký závar před ruskou brankou, který má na svědomí plzeňská formace. Po Kovářově střele zůstal puk v brankovišti, za čáru jej čeští hokejisté bohužel nedostali.

22. minuta - Vzápětí mohl dokonat obrat Ovečkin, ale výtečného Hrubce nepřekonal.

21. minuta - Je vyrovnáno. Na branku vypálil Anisimov a nešťastník Radko Gudas srazil puk mezi betony Šimona Hrubce - 2:2.

Přestávka - Úvodní třetina utkání o bronz se českému týmu vydařila. Šimon Hrubec sice po teči Grigorenka inkasoval jako první, po brankách Michala Řepíka a Dominika Kubalíka se nám podařilo otočit na 2:1.

20. minuta - Závěrečnou minutu úvodní části si Češi nekomplikují a raději už podruhé vyhazují puk na zakázané uvolnění.

19. minuta - Gól! Dobrou pasáž českého týmu korunuje Dominik Kubalík. Jan Kovář mu zpoza branky naservíroval puk a Kubalík se z první nemýlil - 2:1. 

18. minuta - Náznak šance na druhé straně. Odražený puk vyplaval před Jakuba Voráčka, ten však bránu netrefil.

17. minuta - Grigorenko mířil sám ze strany, druhý gól naštěstí nepřidal.

15. minuta - Gól! Ruské vedení dlouho netrvalo. Parádní Skleničkova přihrávka uvolnila Michala Řepíka, který tváří v tvář Vasilevskému nezaváhal - 1:1.

14. minuta - První gól utkání vstřelili Rusové. Sergačov vystřelil od modré, projíždějící Grigorenko tečoval a přes clonícího Dadonova puk prošel mezi betony Hrubce až za brankovou čáru - 0:1.

12. minuta - Utkání o bronz je zatím taktickou bitvou bez jasné gólové šance. Po pár dobrých střídaních národního tymu opět zahrozili Rusové, Hrubec byl připraven.

9. minuta - Dobré střídání bratří Zohornových, Řepíkova střela byla sražena do ochranné sítě.

8. minuta - První nebezpečnější střelu národního týmu má na svědomí plzeňský Milan Gulaš. Vasilevskij ji sice neudržel, ale puk se od něj odrazil vedle brány.

6. minuta - Rusové v početní převaze na nic nečekali a hned na úvod ohrozili Hrubce. Zbytek oslabení ovšem čeští hokejisté zvládli. 

4. minuta - První vyloučení v zápase. Dvě minuty za faul vysokou holí dostává Tomáš Zohorna.

3. minuta - První závar před naší brankou, obětavý Jaškin vyhodil na zakázané uvolnění.

2. minuta - Obávaný kanonýr Ovečkin už mířil sám na Hrubce, ale Hronek ho na poslední chvíli odzbrojil.

1. minuta - Utkání o bronz začalo a na ledě se opravdu objevila formace bratří Zohornů, která sice byla v zápise uvedena jako první, ale většinu mistrovství odehrála jako čtvrtá v rotaci. Po zisku vhazování v útočném pásmu odešli střídat.

Sestava národního týmu - Ze zdravotních důvodů vypadli ze sestavy brankář Pavel Francouz, který dochytal semifinále s Kanadou, a obránce Michal Moravčík. V brance začne extraligový mistr z Třince Šimon Hrubec, který na MS odchytal jen vítězné utkání s Norskem (7:2). Jakub Vrána opět začíná jako 13. útočník.

Před utkáním - Oba soupeři se v Bratislavě střetli už v základní skupině. Rusové zvítězili 3:0. Sborná poprvé padla až ve včerejším semifinále s Finskem, kterému podlehla 0:1.

Dobrý den, vítáme vás u online přenosu z utkání o bronz na letošním MS v hokeji, které hostí Slovensko. Český národní tým v něm vyzve odvěkého rivala z Ruska a moc by si přál, aby se opakovala situace z bratislavského šampionátu v roce 2011. Tehdy tým vedený Aloisem Hadamczikem ve vzájemném utkání o bronz zvítězil 7:4. 

Od té doby získala česká hokejová reprezentace jedinou medaili - bronz v roce 2012. O medaili ze stejného kovu jsme naposledy hráli na domácím šampionátu před čtyřmi lety, tehdy jsme padli s týmem USA.