Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Princ Harry šel na test HIV

Cressida Bonasová s princem Harrym
Cressida Bonasová s princem Harrym
Foto: The Telegraph

Londýn - Britský princ Harry (31) si nechal udělat test na HIV, aby zvýšil povědomí o této nákaze, která se opět šíří. Výsledek vyšetření byl negativní, uvedl server BBC.

Harrymu, který se kampani spojené s bojem proti HIV/AIDS věnuje dlouhodobě, odebrali lékaři z kliniky v centru Londýna vzorek krve z prstu a už po krátké chvíli mu sdělili výsledek.

Robert Palmer z kliniky k tomu poznamenal, že Harryho krok ukazuje, že test na HIV je skutečně pro každého.

V Británii žije více než 100 tisíc lidí nakažených virem HIV. Mezi Brity staršími 15 let mají nákazu v průměru téměř dva lidé z tisíce. Výrazně vyšší podíl je u homosexuálů (48,7 z tisíce) a černošek (43,7 z tisíce).

V Česku letos za prvních pět měsíců přibylo 136 nových pacientů s virem HIV. Lékaři evidovali 16 nemocných s nemocí AIDS. Šest lidí na tuto chorobu selhání imunity zemřelo. Počty nakažených se každý rok zvyšují. Letos v prvním čtvrtletí byly rekordní.

Od října 1985, kdy se infekce v Česku sleduje, zaznamenala laboratoř celkem 2756 lidí s virem HIV - 2348 mužů a 408 žen. Choroba AIDS se rozvinula u 479 nakažených. Celkem zemřelo 242 pacientů.

Témata:  Princ Harry HIV (RNA virus z rodu lentivirus)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy