reklama

Podle místního tisku je zadrženým dvaapadesátiletý Murat Catulay. Turecké úřady, které žádají jeho vydání, tvrdí, že jde o bývalého militantního aktivistu maoistického uskupení Komunistická strana Turecka/marxisticko-leninská (TKP/ML) a jeho ozbrojeného křídla Osvobozenecké armády dělníků a rolníků Turecka (TIKKO).

Policie Catulaye podle informací agentury AFP zadržela již v úterý u města Omiše na základě upozornění Interpolu. V tomto místě, asi 30 kilometrů jižně od Splitu, s rodinou trávil dovolenou.

Soudce povolil propuštění z vazby na kauci, zadržený tak může počkat na výsledek řízení o vydání k trestnímu stíhání v Turecku na svobodě. Jeho obhájce Tihomir Mišić se podle agentury HINA proti nařízenému extradičnímu řízení odvolal. Poukázal na to, že Catulay je "německým občanem, který v Německu získal azyl jako politický uprchlík".

Turecké úřady organizaci TIKKO obviňují ze spolupráce se Stranou kurdských pracujících (PKK), která na jihovýchodě Turecka bojuje za autonomní Kurdistán. Ankara, ale také Evropská unie a Spojené státy, ji považují za teroristickou organizaci.