Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rumunsku zatkli viceguvernéra centrální banky. Je podezřelý z korupce

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Bukurešť - Viceguvernér rumunské centrální banky Bogdan Olteanu byl dnes zatčen a skončil ve vazbě, je podezřelý z korupce. V kauze má jít až o milion eur a podivné styky s podnikateli.

Jde o vůbec první zatčení vysoce postaveného představitele centrální banky v zemi. "Nyní je u nás ve vazbě. Vyšetřování stále pokračuje," uvedl nejmenovaný zdroj blízký vyšetřování. Protikorupční policie podle něj Olteanua zadržela na 30 dní.

"Existují údaje a důkazy, které ukazují, že v roce 2008 Bogdan Olteanu jako předseda dolní sněmovny parlamentu žádal a obdržel jeden milion eur a volební podporu od určitého podnikatele výměnou za to, že přesvědčil rumunskou vládu, aby podpořila určitou osobu ve funkci guvernéra v oblasti delty Dunaje," uvedla rumunská protikorupční prokuratura DNA.

Prokuratura nikoho nejmenovala a rovněž nezveřejnila žádné další podrobnosti o vyšetřování. Rumunská média nicméně citovala Liviua Mihaiua, který oblast delty Dunaje vedl v letech 2008 až 2009, nicméně tvrdí, že o žádných okolnostech, které doprovázely jeho nominaci, nevěděl.

Olteanu je od roku 2009 jedním z členů bankovní rady centrální banky, předsedou dolní sněmovny parlamentu byl v letech 2006 až 2008. Tehdy byl členem liberální strany bývalého premiéra Calina Tariceanu, která v zemi vládla. O náhradě za Olteanua v bankovní radě bude rumunský parlament debatovat, až se v srpnu znovu sejde po letních prázdninách.

Kvůli korupčnímu skandálu byl loni vyšetřován i tehdejší premiér Victor Ponta. Odstoupil nicméně nakonec až loni v listopadu v souvislosti s tragickým požárem, který o měsíc dříve zcela zničil hudební klub v Bukurešti a usmrtil 64 lidí.

Témata:  Rumunsko korupce

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy