Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zoufalá situace nutí ženy ke sterilizaci. Situace je alarmující

Žena, ilustrační fotografie
Žena, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Caracas – Nepříznivá situace ve Venezuele nutí tamní mladé ženy k drastickým řešením: kvůli nedostatku jídla, inflaci a hroutícímu se zdravotnictví raději volí sterilizaci, než aby riskovaly těhotenství a výchovu dětí v tak nepříznivých podmínkách. Informovala o tom agentura Reuters.

Z obchodů prakticky vymizely jakékoli antikoncepční pilulky a kondomy, což ženy nutí k tomu, aby se podstupovaly radikálnější kroky, které není snadné zvrátit. „Mít dítě v téhle době znamená nechat ho trpět," tvrdí Milagros Martinezová, která čeká na svou operaci.

Martinezová pochází z chudé oblasti na samém okraji Caracasu a k operaci se rozhodla poté, co se jí narodilo neplánované druhé dítě. Její život se soustřeďuje na hledání jídla. Uprostřed noci vstává, aby mohla vystát dlouhou frontu před supermarkety. Někdy nemá na výběr a musí s sebou vzít svého malého syna.

„Jsem z té sterilizace trochu vyděšená, ale je to pořád lepší, než mít víc dětí," řekla. Ačkoliv nejsou dostupné žádné národní statistiky, doktoři a zdravotníci tvrdí, že poptávka po tomto typu operace roste.

V rámci místního programu veřejného zdraví se konají speciální „dny bezplatné sterilizace", při kterých je nabídnuto celkem čtyřicet volných míst. Ještě minulý rok měli problém je naplnit. Dnes je však na seznamu čekajících podle ředitelky programu Deliany Torresové kolem pěti set žen.

„V minulosti byly podmínky pro přijetí do tohoto programu takové, že žena musela mít nízký příjem a alespoň čtyři děti. Teď tento zákrok chtějí ženy s jedním nebo dvěma dětmi," říká Torresová.

Venezuela je z valné části katolická a církev tento vzestup v počtu sterilizací odsoudil jako barbarství. Nicméně těhotné ženy patří mezi ty, kdo pociťují venezuelskou krizi nejvíce. Mají problémy sehnat vhodné jídlo a potravinové doplňky, na pleny, jídlo pro děti a léky čekají několik hodin, porody probíhají v přeplněných a nedostatečně vybavených nemocnicích.

Ceny antikoncepčních přípravků a kondomů jsou pro chudé obyvatele Venezuely obrovské. Vyšší vrstvy obyvatel si je mohou bez problémů dovolit, avšak pro střední třídu a chudé je to velká finanční zátěž.

„Nikde jsem nemohla najít injekce, prášky, prostě nic. Na černém trhu jsou velmi drahé, ale teď se tam ani nedají sehnat," tvrdí jednatřicetiletá Yecsenis Ginezová, matka jednoho dítěte, která se rozhodla sterilizaci podstoupit. „Myslela jsem si, že budu mít až pět dětí, měla jsem připravenou spoustu jmen. V téhle době by ale byla šílené otěhotnět."

Osmatřicetiletá matka dvou dětí Yessy Ascaniová zase říká, že „dříve byli všichni šťastní, pokud jste otěhotněla. Dnes na vás všichni jenom křičí."

Situace ve Venezuele se rapidně zhoršuje. Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že počet úmrtí novorozenců se ve Venezuele loni vyšplhal až na 8,9 z 1 000 porodů a počet úmrtí matek je na jedné z nejhorších úrovní v celé Latinské Americe, tj. 95 úmrtí na 100 000 porodů.

Témata:  Venezuela ženy těhotenství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy