Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo: Policie v Baltimoru diskriminuje černochy

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Washington - Americké ministerstvo spravedlnosti ve své nové zprávě tvrdí, že policie v Baltimoru používá diskriminační metody vůči tamním černochům.

O Baltimore se začal úřad zajímat, když loni v dubnu zemřel Freddie Gray (25). Vyšlo najevo, že při transportu do vazby utrpěl zlomeniny krčních obratlů a nebyla mu poskytnuta náležitá pomoc. V případu bylo obviněno šest policistů, tři běloši a tři černosti. Proti všem byla obvinění stažena.

Policie v Baltimoru podle zprávy jedná způsobem, který odporuje ústavě a federálním zákonům. Konstatuje se v ní rovněž, že policie už začala pracovat na reformě.

V dokumentu se píše, že policisté proti černochům používají beztrestně nepřiměřenou sílu, často a bezdůvodně zastavují chodce i řidiče v chudinských černošských čtvrtích, zatýkají lidi za výroky, které považují za drzé. Používají při tom zbytečně brutální sílu, a to i v případě, kdy jednají s mentálně postiženou osobou. Ačkoli černoši tvoří 63 procent občanů města, mezi osobami zastavenými k prohlídce tvořili černoši 84 procent.

Témata:  policie USA černoši USA

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.