Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bukurešť se loučila s královnou Annou Rumunskou (†92) +VIDEO

Vlajka Rumunska
Vlajka Rumunska
Foto: Pixabay

Bukurešť - V Bukurešti se dnes konal smuteční obřad za Annu Rumunskou, manželku posledního rumunského krále Michala, který abdikoval v prosinci 1947.

Ostatky byly poté převezeny do města Curtea de Argeş ve středním Rumunsku, aby zde Anna byla při soukromém obřadu pohřbena v královské hrobce. "Obracíme stránku historie. Anna byla poslední rumunskou královnou, přestože nebyla nikdy korunována," řekla AFP jedna ze starších účastnit obřadu, která se označila za "přesvědčenou monarchistku".

Anna Rumunská zemřela 1. srpna v nemocnici ve švýcarském městě Morges nedaleko Ženevy. Manžel Michal, kterému je 94 let a před časem se stáhl z veřejného života kvůli onemocnění rakovinou, na doporučení lékařů zůstal ve Švýcarsku a pohřbu se nezúčastnil.

Anna, která se narodila jako princezna Bourbonsko-Parmská v roce 1923 v Paříži, se se svým budoucím manželem setkala v listopadu 1947 v Londýně na svatbě budoucí britské královny Alžběty II. s Philipem Mountbattenem. Svatba Anny a Michala se konala už v červnu 1948 v Aténách.

Anna ve skutečnosti na královský trůn nikdy neusedla, neboť jejího muže, který byl rumunským králem v letech 1927 až 1930 a poté opět od roku 1940, donutili rumunští komunisté v prosinci 1947 k abdikaci. Následně odešel do exilu. Přesto byla Anna během života titulována jako královna rumunská.

Témata:  Rumunsko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy