Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do konce roku nepřijdou do Česká žádní uprchlíci z Turecka, tvrdí Chovanec

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česká republika do konce letošního roku nepřijme žádné migranty z Turecka. V Otázkách Václava Moravce to dnes uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

České bezpečnostní prověrky jsou podle něj zejména po pokusu o převrat v Turecku "velmi precizní". Ohledně migrace doplnil, že Česko by mělo zahájit tvrdou diplomatickou ofenzivu směřující k tomu, aby si Řecko začalo vůči běžencům plnit své povinnosti.

"Do konce roku nikoho nevezmeme, protože ty bezpečnostní prověrky jsou velmi precizní. Po tom, co se stalo v Turecku, a my nevíme, co přesně se v Turecku stalo - jestli to byl převrat nebo kontrapřevrat - Turci dneska velice efektivně vojensky zasahují, ale já se obávám, že nezasahují ve prospěch lidí v Sýrii, ale že si řeší svůj konflikt s Kurdy. Já se obávám, jestli ta eskalace napětí, které dnes Turecko vyvolává ve směru ke Kurdům, nebude znamenat destabilizaci Turecka," řekl Chovanec.

"Pokud se zhroutí dohoda s Tureckem, tak nás může čekat letos migrační vlna menšího charakteru a daleko větší na jaře," upozornil. Podle něj ale není možné přistoupit na požadavek Turků a zrušit jim vízovou povinnost, protože nesplnili podmínky, které jim EU dala. "Pokud toto Evropa udělá, tak naprosto ztratí tvář," míní ministr.

Témata:  Milan Chovanec uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.