reklama

Chorvatský institut veřejného zdraví oznámil, že podezření existuje u několika pacientů z vukovarského okresu. Ti jsou momentálně hospitalizování s příznaky encefalitidy, která má podobné symptomy jako právě západonilská horečka.

Laboratorní testy ukázaly, že přítomnost viru původně z oblasti Nilu, který přenášejí komáři, je vysoce pravděpodobná, uvádí portál dnevnik.hr.

Úřady chystají v postižených oblastech kontroly a také důkladnou dezinsekci. Virus, který má inkubační dobu mezi třemi a 14 dny roznášejí komáři kousnutím. Kromě lidí byla nemoc zaznamenána i u ptáků, koní, psů, koček a dalších savců.

Mezi projevy západonilské horečky patří kromě zvýšené teploty i bezvědomí, pocity slabosti, bolesti svalů, bolesti hlavy nebo vyrážky. Pokud je průběh nemoci obzvláště vážný, může dojít i na obrnu.

Nemoc se nepřenáší z člověka na člověka a u části pacientů virové onemocnění proběhne bez jakýchkoli příznaků, jindy se dá západonilská horečka zaměnit za obyčejnou chřipku.

Nicméně jak už bylo řečeno, virus zabíjí až 15 lidí ze sta. V ohrožení jsou především starší lidé nebo pacienti s oslabenou imunitou.