Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lubitz, který záměrně havaroval s letadlem Germanwings, měl problémy už při výcviku

Airbus A320 společnosti Germanwings
Airbus A320 společnosti Germanwings
Foto: germanwings.com

Washington – Pilot, který loni záměrně navedl letadlo společnosti Germanwings se 150 osobami na palubě do skalního masivu, měl problémy už v letecké škole. Agentura AP uvedla, že Němec Andreas Lubitz (27) selhal v některých testech.

I přes potíže však letecká škola v Arizoně nakonec vystavila Lubitzovi pilotní licenci, díky čemuž mohl nastoupit k německým aerolinkám. Lubitz měl původně nastoupit do pilotní školy v Arizoně v roce 2009, kvůli depresím však zahájil výcvik až o rok později. Výcvik v letecké škole v Arizoně nedokáže zvládnout jen jedno až dvě procenta uchazečů.

Instruktoři řekli americkému Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI), že Lubitz měl nedostatečné znalosti o procedurách, které je třeba provádět v době letu.

Problémy měl i se soustředěním, stávalo se mu, že nedokázal současně sledovat, co se děje okolo letadla a co ukazují palubní přístroje. Selhal také v jednom ze 67 cvičných letů, které ve škole podstoupil.

Německý pilot v březnu 2015 úmyslně navedl airbus nízkonákladových aerolinek Germanwings na lince z Barcelony do Düsseldorfu do skalního masivu ve francouzských Alpách. Na palubě byl jako druhý pilot, využil ale skutečnosti, že kapitán odešel na toaletu, a v kokpitu se zabarikádoval.

Vyšetřovatelé zjistili, že Lubitz měl na den nehody vypsanou neschopenku od lékaře, kterou ale doma roztrhal, a že před posledním letem hledal na internetu informace o sebevraždách a o zabezpečení dveří kokpitu.

Témata:  Germanwings USA zřícení letu 4U9525 Germanwings

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy