reklama

Francie a i některé další země debatují o zákazu muslimských plavek – burkin. Soudy ve Francii zákazy některých měst zrušily. A to je podle Ostrařanského dobrý krok. Podle svých slov sice chápe, že je třeba ukázat muslimům pevnou ruku, na druhé straně ale podle něj tyto zákazy vůbec nic neřeší.

Poukázal na to, že zákaz zahalujících plavek by nedonutil muslimky se svléknout, ale naopak by je zahnal do soukromých bazénů nebo na privátní pláže. „Myslím si, že zákaz je věcně nesmyslný. Tahle zkratka, že se burkiny rovnají nějakému zpátečnickému islámu, je naprosto nesmyslná zkratka," vysvětluje. Horší pak podle něj je, když se muslimky koupou třeba ve svém klasickém oblečení.

Strach z muslimů podle něj panuje zejména v zemích, kde muslimové nejsou – a to považuje za paradox. Poukazuje, že uprchlíci, kteří sem míří, často chtějí žít v demokracii, na druhou stranu se ale nejsou i tací, kteří chtějí ovládnout Evropu. Toto smyšlení podle něj hodně ovlivňuje vzdělání. Čím je menší, tím menší má muslim rozhled a tím méně je otevřený.

Pak se Ostřanský vytasil s jedním srovnáním. „Já bych vám řekl ještě jedno možná trochu šokantní tvrzení. Procento přistěhovalců, kteří upřednostňují vládu silné ruky, zhruba odpovídá tomu, co vychází ze zdejších sociologických šetření," vysvětloval.

Často se také mluví o tom, že příchozí muslimové chtějí ve svých nových zemích zavést svá pravidla. Arabista ale poukazuje, že islámská komunita je velmi různorodá a že by se v první řadě museli muslimové shodnout na tom, jaká jejích pravidla jsou. Například šaría, o které se mluví jako o islámském právu, je podle něj velmi flexibilní. Připomněl také, že muslim se má řídit pravidly země, ve které žije, za podmínky, že nejsou v rozporu s jeho vírou.