Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Madrid už hledá termín dalších voleb. Nebojte se, o Vánocích nebudou, vzkazují politici

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Španělé nebudou muset o Vánocích k předčasným volbám. Strany se dnes dohodly, že zkrátí kampaň před případnými prosincovými parlamentními volbami.

Ke konání dalších voleb se Španělsko může přiblížit dnes večer, pokud poslanci nedají důvěru šéfovi lidovců Marianu Rajoyovi ve funkci premiéra.

S návrhem zkrátit volební kampaň přišli už minulý týden socialisté. Jejich předseda Pedro Sánchez oznámil, že je v tomto smyslu připraven iniciovat v parlamentu změnu volebního zákona. Podle současných pravidel by totiž další volby vycházely na 25. prosince. Pokud se zákon změní a kampaň zkrátí, vyšly by volby na 18. prosince.

Jestliže dnes večer poslanci Rajoyovi důvěru nedají, mají strany podle ústavy ještě dva měsíce na to, aby se dohodly na osobě nového předsedy vlády. Pokud nedostane žádný z politiků důvěru pro funkci premiéra do 31. října, král rozpustí parlament a budou vyhlášeny volby. Ty by se staly již třetími volbami během 12 měsíců.

Loni v prosinci žádná ze dvou tradičních stran španělské politické scény (lidovci a socialisté) nezískala absolutní většinu. Poprvé v historii země se tak v červnu musely volby opakovat, neboť předseda socialistů Pedro Sánchez důvěru poslanců v březnu nezískal.

Témata:  Španělsko volby ve Španělsku

Aktuálně se děje

7. května 2024 10:08

Ústavní soud zrušil podmínku operace pro úřední změnu pohlaví

Operace už nebude potřeba k úřední změně pohlaví, podle Ústavního soudu je taková podmínka v rozporu s lidskou důstojností. Sporné paragrafy přestanou platit v polovině roku 2025. Současný stav označil soud za neudržitelný a upozornil na nečinnost politiků, které vyzval k přijetí nové právní úpravy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy