Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zloději ve Španělsku ukradli radioaktivní zařízení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: elpais.com

Madrid - Ve Španělsku neznámý pachatel ukradl zařízení, které obsahuje radioaktivní materiál. Vláda žádá veřejnost o pomoc při hledání.

Španělské úřady mají pohotovost! Pátrají po zařízení, které by mohlo v případě, že by se dostalo do rukou teroristů, ohrozit bezpečnost statisíců Evropanů.

Ve španělské Seville zatím neznámý pachatel ukradl ze zaparkovaného auta přístroj, který dokáže změřit hustotu a vlhkost půdy. Přístroj ale obsahuje radioaktivní materiál. Konkrétně cesium 137 a americium 241.

Zařízení vypadá jako oranžový kufřík o rozměrech 80 x 50 x 50 cm s displejem a numerickou klávesnicí. Uvnitř je kovová trubice obsahující radioaktivní materiál.

Přístroj by neměl být nebezpečný, pokud se ním nebude nijak manipulovat. Panují ale obavy, aby se nedostal do rukou teroristů, kteří by mohli využít radioaktivní materiál k přípravě špinavé bomby.

Pokud by věc někdo nalezl, radí úřady se jí nedotýkat a zavolat policii, píše portál RT.com.

Španělský výbor pro jadernou bezpečnost (Consejo de Seguridad Nuclear, CSN) označil událost stupněm 4, "pravděpodobné ohrožení pro veřejnost", který je druhým nejnižším stupněm ohrožení. Tuto stupnici vydala Mezinárodní agentura pro atomovou energii (International Atomic Energy Agency, IAEA). Označuje míru ohrožení veřejnosti radioaktivitou na pětistupňové škále, kdy pátý stupeň označuje minimální ohrožení.

Strach z teroristických útoků se v Evropě zvýšil po útocích v Bruselu. Teroristé tam odpálili bomby v metru a na letišti. Údajně chtěli zaútočit i na jadernou elektrárnu. To ale bezpečnostní složky zmařily.

Témata:  Španělsko jaderný materiál

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy