Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko vyšetřuje záhadný případ nálezu ostatků

Španělsko, Madrid
Španělsko, Madrid
Foto: Pixabay

Madrid - Španělští policisté vyšetřují velice záhadný případ. Na mořském dně potápěči objevili lidské ostatky, které vypadají, že byly použity k náboženskému rituálu. Podle forenzních testů byly kosti pohřbené pod zemí 30 až 40 let, než je neznámý pachatel několik dní před nálezem vykopal a poté vhodil do moře.

Pro Cristiana Lopéze to byl normální den, zrovna měl začít lekci potápění, když si ve vodě na pobřeží Alicante všiml něčeho neobvyklého. Na mořském dně podle portálu Guardian ležel záhadný balíček, který potápěč zprvu považoval za odpadky.

"Vždycky se snažíme tyhle věci sbírat, abychom udrželi prostředí v čistotě, ale když jsem připlaval blíž, zjistil jsem, že jsou to věci zamotané v látce. Pak jsem uviděl panenku, která vypadala dost divně, tak jsem to všechno vzal nahoru na loď," popisuje nález mladý instruktor.

Když se Lopéz vrátil s balíčkem na loď, našel v něm místo odpadků misku, klacíky, ptačí peří a také velké množství zhnědlých kostí. "Když jsem uviděl první, věděl jsem, že jde o lidskou stehenní kost. Potom jsem uviděl žebro. Neměl jsem strach, spíš mě ovládlo zaujetí," doplnil Lopéz pro portál Guardian.

K nálezu došlo na konci srpna a záhada se ještě víc prohloubila, když speciální tým potápěčů objevil o den později další záhadný balíček, který měl podobný obsah jako první balíček. Třetí balíček byl podle portálu Guardian nalezen ve čtvrtek u města Calpe. I ten obsahoval množství lidských kostí.

Proč byly kosti pohozeny do moře a k čemu přesně sloužily, je předmětem policejního vyšetřování, které se přiklání k tomu, že jde o určitý náboženský rituál. "Všechno napovídá tomu, že jde o nějakou formu rituálu, po kterém byli věci zabaleny a hozeny do moře," vysvětlil delegát španělské vlády pro Valencii Juan Carlos Moragues.

Lidské ostatky, které podle všeho pochází ze tří různých těl, byly zaslány na detailnější testy. Podle forenzní analýzy ležely kosti 30 až 40 let pod zemí, než byly kvůli rituálu vykopány. Španělské bezpečnostní složky uvedly, že kosti nenesly žádné stopy násilí.

Policie vyšetřuje i možné spojení s náboženstvím Santería, které mísí katolicismus s kulty západoafrického etnika Yoruba. Prezident Asociace Afro-Kubánského náboženství Santeriá Paulino Hernández ale pro Guardian uvedl, že podobné rituály v tomto náboženství nejsou a lidé jsou normálně pohřbíváni do země.

Témata:  Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy