Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozvědky v USA se obávají útoku hackerů na prezidentské volby

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington – Před americkým Senátem dnes vystoupil šéf Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Mike Rogers. Ten například uvedl, že americké tajné služby jsou znepokojeny zprávami, že by se zahraniční rozvědky mohly pomocí kybernetických útoků pokusit narušit průběh listopadových prezidentských voleb v USA. 

V minulých měsících hackeři vykradli e-mailové schránky představitelů Demokratické strany. Z korespondence, kterou následně zveřejnil server WikiLeaks, vyplynulo, že vedení demokratů dávalo ve stranických primárkách přednost nynější kandidátce na prezidentku Hillary Clintonové před jejím soupeřem Berniem Sandersem. Vyšetřovatelé tvrdí, že za kybernetickým útokem stáli hackeři z Ruska.

Americká média později uvedla, že se terčem hackerského útoku stali i republikáni. Útočníci podle médií umístili škodlivý software do počítačů pracovníků kampaně republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa.

Rogers informoval, že tajné služby všechna podezření důsledně prověřují. „Je to pro nás stále oblast velkého zájmu. Pracovníci našich zahraničních rozvědek se snaží získat poznatky o tom, co cizí státy v této věci podnikají," řekl Rogers o možném narušení průběhu voleb hackerským útokem.

K sentorům promluvil i náměstek ministra obrany pověřený dohledem nad tajnými službami Marcel Lettre. Podle něj možné hackerské útoky v souvislosti s volbami prověřuje vedle NSA i Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Vláda podle něj přijme rozhodnutí, jak se k záležitosti postavit, až bude znát výsledky vyšetřování, k nimž dojdou rozvědky.

Témata:  USA NSA hacker

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.