Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepokoje v Kongu: Protesty proti prezidentovi si vyžádaly 17 obětí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: UNHCR

Kinshasa - Při dnešní demonstraci proti konžskému prezidentovi Josephu Kabilovi zemřelo v Kinshase 17 lidí: čtrnáct civilistů a tři policisté.

Oznámil to ministr vnitra Evariste Boshab. Vládní mluvčí původně hovořil o čtyřech obětech. Policie proti protestujícím, kteří zapálili barikády a automobily, použila slzný plyn.

Účastníci protestu podle stanice BBC žádali, aby Kabila odstoupil a aby volební komise vyhlásila datum prezidentských voleb. Opozice tvrdí, že prezident se snaží volby odložit, aby mohl zůstat i po skončení svého druhého mandátu. Dnes měla komise oznámit termín prezidentských voleb.

Boshab řekl, že Kinshasa čelila "vzbouřeneckému hnutí, které ztroskotalo". Podle něj lidé nerespektovali časový rozvrh naplánované opoziční demonstrace. Měla začít ve 13:00 místního času (14:00 SELČ), avšak lidé se vydali do ulic už dopoledne a napadli policisty kamením. Policie oznámila, že na některých místech se lidé snažili dostat se do bank nebo vyrabovat ochody.

Policisté dnes nejméně deset demonstrantů zatkli a v Kinshase zůstala většina obchodů a škol zavřená.

Témata:  Kongo demonstrace Afrika uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy