Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Kapitán Dragan" stojí před chorvatským soudem, čelí obvinění z válečných zločinů

Chorvatská vlajka
Chorvatská vlajka
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Split - Před chorvatským soudem dnes stanul Dragan Vasiljkovič (61), který za války v první polovině 90. let velel srbským polovojenským silám. Je obžalován z válečných zločinů, hrozí mu až 20 let vězení.

Proces zahájilo přednesení obžaloby, po němž Vasiljković, známý z válečných let jako "kapitán Dragan", prohlásil, že je nevinný a že všechna obvinění jsou lživá.

Obžalobu vznesla chorvatská prokuratura letos 8. ledna. Jednašedesátiletého Vasiljkoviče viní především z odpovědnosti za mučení, špatné zacházení a zabíjení zajatých chorvatských vojáků a policistů v červnu a červenci 1991 v Kninu, který byl metropolí samozvané Republiky srbská Krajina (RSK).

Odpovědný je Vasiljković údajně i za zabití dvou chorvatských vojáků v únoru 1993 v obci Bruška. K tíži obžalovanému prokuratura rovněž dává účast na plánování útoku na město Glina v červenci 1991, při němž přišli o život civilisté a byl drancován a ničen majetek. V případě, že bude uznán vinným, hrozí mu až 20 let vězení.

"Nejsem agresor ani válečný zločinec. Jsem obránce své vlasti Jugoslávie, kterou jsem miloval. Jediný zločin tady byl spáchán na mně a trvá už deset let," prohlásil podle médií Vasiljković v reakci na přečtenou obžalobu s narážkou na roky, které už strávil ve vazebních věznicích.

Vasiljkoviče vydala Chorvatsku k trestnímu stíhání loni v červenci Austrálie. V této zemi, jejíž občanství má, žil ve městě Perth pod jménem Daniel Snedden a pracoval jako trenér golfu. Právní bitva kolem extradice trvala deset let.

Kapitán Dragan ještě za války, poté co po půl roce působení kvůli neshodám s krajinským politickým vedením odešel na čas do Bělehradu, tvrdil, že jeho cílem jako velitele bylo obsazovat území, a vůbec ne zabíjet co nejvíc Chorvatů. Důrazně přitom popřel, že by se v jeho jednotkách krutě zacházelo se zajatci.

Nicméně je mu mimo jiné také vyčítáno, že se podílel na výcviku zločiny neblaze proslulé polovojenské formace takzvaných Tygrů, zformované Željkem Ražnjatovičem, známým pod přezdívkou Arkan.

Témata:  Chorvatsko válka v Jugoslávii

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy