Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA se zřítil špionážní letoun U-2, pilot zahynul

U-2
U-2
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Smrt jednoho pilota a zranění druhého si dnes vyžádala nehoda amerického špionážního letounu U-2, který se z dosud neznámých důvodů zřítil v Kalifornii krátce po vzletu na cvičnou misi. Uvedlo to podle agentury Reuters americké válečné letectvo.

Oba piloti se katapultovali ze stroje, který spadl v neobydlené oblasti Sutter County. Nehoda letadla, přezdívané také Dragon Lady, se teprve vyšetřuje, dodala armáda USA bez dalšího upřesnění armáda.

U-2 může při svém tajném pozorování cizích území vystoupat až do výšky 21.000 metrů. Začala sloužit již za studené války a odejít do důchodu má poslední třicítka strojů v roce 2019. Pro špionážní mise nahradí typ U-2 podle agentury AFP hlavně bezpilotní průzkumné letadlo Global Hawk, které může působit v téměř stejné výšce a zůstat ve vzduchu více než 30 hodin.

Témata:  U-2 U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy