reklama

Rahami si útoky v New Jersey a New Yorku plánoval dlouho dopředu. Dokazuje to nalezený tajný deník, který si atentátník psal a který měl u sebe v době přestřelky s policisty.

Na několika popsaných stránkách se Rahami zmiňuje o islámských teroristech, hlavně si ale stěžuje na americkou vládu, kterou obviňuje z "vraždění svatých muslimských válečníků," informují zahraniční média. "Smrt vašemu útlaku," píše hrozivá slova.

To není ale to jediné, co atentátník svému deníčku svěřil. Detailně v něm popisuje své ďábelské plány, zároveň se modlí, aby ho při "mučednické akci" v centru velkých měst raději zabili než chytili.

"Zvuky bomb bude v ulicích slyšet," těší se v jedné z poznámek. Zároveň popisuje, jak vlastně výbušná zařízení získal - a z toho právem mrazí i vyšetřovatele. Všechny "součástky" jsou totiž běžně dostupné a všechny nakoupil na serveru eBay. Součástí bomb jsou kromě jiného kyselina citronová, kuličková ložiska a různé roznětky.

Jen dva dny před útokem svůj výrobek sám vyzkoušel přímo na zahradě před svým domem. Když zjistil, že vše funguje podle plánu, odvážil se vyrazit do akce. Výbuchy byly silné, naštěstí však nikoho nezabily. Na Manhattanu se ale zranilo 31 lidí.