Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka jednal s kalifornským guvernérem o hospodářství, zavítal také do Hollywoodu

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: unmultimedia.org

San Francisco - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělí jednal s kalifornským guvernérem Jerrym Brownem. Schůzka v San Francisku se týkala hospodářské spolupráce, ale také ekologických otázek. Předseda české vlády zavítal také do Hollywoodu.

"Bavili jsme se o tom, jak budeme reagovat a jak se budeme přizpůsobovat klimatickým změnám," uvedl Sobotka s tím, že to je téma, kterému se Brown dlouhodobě věnuje i vzhledem k problémům se suchem, které Kalifornie má.

Při debatě o hospodářské spolupráci přišla řeč například na Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Politici spolu hovořili také o aktuálních ožehavých otázkách mezinárodní politiky. "Mluvili jsme také o migrační krizi a hodně času jsme strávili diskuzí o Sýrii, o tom, jak postupovat," uvedl také k asi hodinovému setkáni.

Před jednáním s kalifornským guvernérem v pondělí Sobotka ještě v Los Angeles navštívil firmu SpaceX, která se zabývá lety do vesmíru. Návštěva společnosti vedené jedním z nejznámějších podnikatelů nové generace Elonem Muskem ho prý hodně překvapila - i tím, jak velmi mladý tým lidí v ní pracuje.

Dopoledne Sobotka jednal v Hollywoodu se zástupci šestice předních filmových studií, kterým se snažil představit Česko jako atraktivní filmovou lokalitu. "Dnes je naším největším konkurentem Londýn a Budapešť, to z toho jednoznačně vyplynulo," uvedl ke schůzce. Filmovým producentům na ní představil také novou podobu investičních pobídek, které Česko chystá.

Večer místního času zahájí Sobotka v San Francisku filmový festival Czech that film a poté odletí zpět do vlasti, kam by se měl vrátit dnes večer.

Témata:  Bohuslav Sobotka USA Hollywood

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy