Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Matthew nadále pustoší Ameriku. V USA zabil čtyři lidi

Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Foto: NOAA (National Oceanic & Atmospheric Administration)

Miami - Spojené státy zatím podle agentury AFP hlásí čtyři mrtvé v důsledku hurikánu Matthew.

Hurikán dál postupuje severním směrem podél východního pobřeží USA, jeho intenzita však opět polevila. Předchozí řádění hurikánu na Haiti si podle nejnovější bilance vyžádalo nejméně 877 mrtvých.

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) nyní hurikán Matthew řádí do druhé kategorie. Dříve se přitom Matthew nacházel až ve čtvrté, tedy druhé nejvyšší kategorii.

Na východním pobřeží USA hurikán vedl k rozsáhlým evakuacím obyvatel. Americký prezident Barack Obama již vyhlásil stav nouze pro Floridu, Georgii a Jižní i Severní Karolínu.

Spoušť, kterou po sobě živel zanechává, bude podle expertů zatěžkávací zkouškou pro americké pojišťovací firmy. Podle odhadů, na něž se odvolává agentura AP, mohou počítat se ztrátami až 30 miliard dolarů (725 miliard korun).

Floridu hurikán nezasáhl přímo, přinesl však záplavy a vítr o rychlosti až 195 kilometrů v hodině. Dva lidé podle místních úřadů zabily v tomto státě padající stromy, starší pár se udusil v garáži, kam se schoval před bouří.

Bouře poničila pobřežní dálnici A1A severně od Daytona Beach. V tomto pobřežním městě byly zaplaveny oblíbené pláže, několika domům vítr odnesl části střech. "Znělo to, jako by se přehnalo tryskové letadlo. Měl jsem opravdu strach," řekl jednapadesátiletý mechanik Robert Walker, jehož domu na pobřeží vítr odnesl střechu.

V oblasti floridského pobřežního města Jacksonville bylo evakuováno půl milionu lidí, stejný počet musel opustit své domovy v pobřežních oblastech v sousední Georgii.

Témata:  USA hurikán Matthew

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy