Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Matthew nadále ohoržuje lidské životy. Jižní Karolínu čekají záplavy

Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Foto: NOAA (National Oceanic & Atmospheric Administration)

Washington - Hurikán Matthew zamířil nad oceán a úřady na Floridě či v Georgii zahájily obnovu pobřežních oblastí poničených jeho přechodem. Severní Karolínu ovšem teprve čeká kulminace hladin řek.

Matthew o uplynulém víkendu zabil nejméně 19 lidí a způsobil rozsáhlé záplavy pobřežních oblastí. Zejména v Severní Karolíně, která registruje nejvíce obětí, i dnes pokračují záchranné práce a pátrání po pohřešovaných osobách.

Podle Národní meteorologické služby (NWS) se dají i dnes čekat na východě státu "záplavy ohrožující lidské životy". Tisíce obyvatel státu, který Matthew zasáhl jako poslední, proto stále zůstávají mimo domovy.

"Hurikán Matthew zmizel z mapy, ale je stále s námi a stále je smrtící," řekl na tiskové konferenci guvernér Pat McCrory. Několik lidí našlo smrt v zaplavených autech, dalším se staly osudnými pády stromů. Dosud poslední registrovanou obětí je muž (66) v Jižní Karolíně, který zemřel v areálu pečovatelského centra poté, co se s ním převrátilo jeho kolečkové křeslo do vody po přívalovém dešti.

Bez elektřiny bylo v pondělí nad ránem na 1,5 milionu lidí. Na jedné z jihokarolínských pláží v okrese Charleston odkryl Matthew dělostřeleckou munici z občanské války, která byla použita při jedné z úvodních bitev v roce 1861.

Témata:  USA povodně v USA hurikán Matthew

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.