Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Íránu se i přes přísný zákaz začal vysílat americký seriál. Ukazuje špinavou politiku USA

New York City
New York City
Foto: NY Times

Teherán - Íránská státní televize vysílá americký televizní seriál Dům z karet. Muslimská země sice striktně odmítá západní kulturu, tentokrát ale udělala výjimku, jelikož seriál popisuje nemilosrdnou praxi politiků USA.

Kevin Spacey v seriálu společnosti Netflix vytvořil postavu poslance Franka Underwooda z Jižní Karolíny intrikujícího na cestě do prezidentského úřadu. Seriál se těší v Íránu popularitě a poskytuje také představu o tom, jak pracuje íránská cenzura - vyškrtala postelové scény, avšak schválila vše, co poskytuje temný obraz silové politiky v kuloárech Washingtonu, kde se neštítí ani vraždy.

"Ukazuje to špínu politiky v USA. K tomu, aby se dostali k moci, udělají cokoli," prohlásil student techniky z teheránské univerzity Mohammad Kázemí.

Sedmnáctiletá středoškolačka Farnáz Rahmáníová si myslí, že státní televize chce zařazením Domu z karet do vysílání ukázat prolhanost amerických politiků. "Pro mne je to příležitost strávit volný čas s dobrým televizním seriálem. Možná se tím televize snaží získat víc Íránců ke sledování íránských kanálů," řekla.

Seriál vyvolal rozruch, protože americké programy se v Íránu vysílají zřídka. Vláda blokuje mnoho internetových stránek, ale na druhé straně málokdy vynucuje dodržování zákazu používat ke sledování televize satelity. Zejména mladí Íránci sledují zahraniční programy na internetu nebo si obstarávají filmy a seriály na nelegálně šířených DVD.

Íránci nemohou Americe zapomenout roli, již sehrála CIA v roce 1953 při puči a dosazení šáha k moci, ani reakci USA v době islámské revoluce v roce 1979, což vyvrcholilo obsazením amerického velvyslanectví v Teheránu.

Webová stránka konzervativců Tebnak ocenila Spaceyho za brilantní ztvárnění Underwooda, který spolu se svou manželkou získává moc pomocí vydírání a zrad. "Dům z karet šikovně ukazuje zklamání z politiky americké liberální civilizace a to, že za lidmi, kteří tu zemi řídí, se skrývá zrada, touha po moci, promiskuita a zločin," soudí konzervativní internetový server Mešrek.

Témata:  Írán USA seriály

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy