Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuela bude mít tří denní víkend, aby se tak mohla šetřit elektřina

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelský prezident Nicolas Maduro představil nový plán, jak řešit problém s nedostatkem elektřiny v zemi. Pátky během letošního dubna a května budou národním svátkem.

Už dnes tak mají především státní zaměstnanci volno. Posledním volným pátkem bude 6. červen. Chtějí tak ušetřit za elektřinu. Více než 60 % je totiž vyráběno vodními elektrárnami a zemi sužuje dlouhodobé sucho. Elektrárny tak mají problém a Venezuela se v posledních měsících potýká s výpadky elektrického proudu.

Toto opatření je jedním z mnoha, které chystá venezuelská vláda. Chtějí například omezit spotřebu těžkého průmyslu či zavést opatření pro velkoodběratele jako nákupní centra či hotely. Ti by měli zemi pomoci.

Oznámení přišlo nedlouho poté, co byly v zemi o tři dny prodlouženy Velikonoční prázdniny. Státním zaměstnancům také byla o tři hodiny zkrácena pracovní doba. To podle jeho slov vedlo ke zvýšení hladiny vody v přehradě Guri o téměř 22 cm. Minimální hranice vody je zde podle serveru Bloomberg 240 m, poté se musí vypnout turbína. Aktuálně je prý na výšce 243 m. Podle Sky News někteří vládu viní z nedostatečné investice do infrastruktury.

Snažil se také obyvatele země přesvědčit, aby elektřinu během každodenního života využívali co nejméně. Například aby sušili prádlo na šňůře a namísto používání fénu nechali vlasy uschnout přirozeně.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy