Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelský nejvyšší soud stojí za Madurem, opozice hatí plány novým nařízením

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelská opozice se zatím marně snaží zbavit zemi socialistického prezidenta Nicoláse Madura. Nejvyšší soud nově stanovil, že oponenti hlavy státu musejí pro vypsání plebiscitu sesbírat podpisy 20 procent obyvatel každého z 24 venezuelských států.

To je podle agentury AP výrazně složitější než dosud prezentovaný požadavek na podpisy pětiny (asi čtyř milionů) voličů z celé Venezuely.

V některých, zvláště venkovských oblastech, totiž bude velmi těžké mobilizovat během třídenní lhůty potřebný počet zájemců o referendum. Sběr podpisů proběhne od 26. do 28. října. Podle nedávného průzkumu si Madurovo odvolání přeje 64 procent voličů.

Zdržovací taktika je dle opozice motivována snahou odložit referendum až na příští rok. Pokud se totiž uskuteční po 10. lednu a Maduro bude odvolán, nebudou následovat předčasné volby, jak by si přála opozice, ale do čela země se dostane dosavadní socialistický viceprezident Aristóbulo Istúriz.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy