Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problémy zakladatele Pegidy. Přestěhoval se na Tenerife, úřady ho prohlásily za nežádoucí osobu

Lutz Bachmann
Lutz Bachmann
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Madrid - Zakladatel protiislámské a protiuprchlické Pegidy Lutz Bachmann se v září s manželkou přestěhoval z Kesselsdorfu u Drážďan na Kanárské ostrovy. Regionální rada španělského ostrova Tenerife ho však označila za "nežádoucí osobu".

Usnesení nemá žádné právní důsledky, podle jednoho z poslanců levicového hnutí Podemos má působit jako "očkování" proti "viru" rasismu a fašismu, který Němec reprezentuje. Místopředseda regionální rady Tenerife Efraín Medina uvedl, že Bachmann není na ostrově vítán.

Svůj odchod z Drážďan vysvětlil zakladatel Pegidy mimo jiné tím, že jeho manželka už nedokáže snášet pronásledování, kterému jsou v Německu oba údajně vystaveni.

Pegida vznikla na podzim 2014 a vrchol obliby zaznamenala v lednu 2015, kdy se na její demonstraci v Drážďanech shromáždilo 20 tisíc lidí. Minulý týden si výročí vzniku hnutí přišlo do saské metropole připomenout zhruba 8000 lidí.

Témata:  Lutz Bachmann Pegida

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy