Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak porazit terorismus? Existuje jediná cesta, tvrdí historik

Terorismus
Terorismus
Foto: saharareporters.com

Nedávná zkušenost z Afghánistánu a Iráku většině Američanů znechutila "obnovu zemí", tedy proces, který by se měl spíše nazývat obnovou institucí a obnovou státu, konstatuje americký vojenský historik Max Boot. V komentáři pro server Commentary Magazine uvádí, že tato averze je nyní pochopitelná, ale zároveň zavádějící a zkušenosti z posledních let by měly USA vést k posílení jejich odhodlání pomáhat spojencům budovat stabilní, legitimní a efektivní instituce, jelikož cena za selhání je vysoká.

Chybné stažení vojsk

V Iráku i Afghánistánu vykazovala obnova země slušný pokrok, než se americký prezident Barack Obama nerozumně rozhodl omezit tamní vojenskou přítomnost USA a v případě Iráku se stáhnout úplně, tvrdí Boot. Dodává, že do roku 2011, po letech nákladného klopýtání a přehmatů byl Irák relativně poklidný a stabilní a jeho politické instituce fungovaly.      

"Al-Káida v Iráku byla téměř poražena. Vliv ši'ítských extremistů mizel," podotýká historik. Parafrázuje tehdejšího viceprezidenta Bidena, jenž v roce 2010 vyjádřil značný optimismus ohledně Iráku, který měl představovat jeden z největších úspěchů Obamovy administrativy, přičemž stabilní irácká vláda se měla přeměňovat ve skutečně reprezentativní vládu.   

Biden měl podle experta pravdu, ale úspěchy zničilo stažení amerických vojsk, která hrála klíčovou stabilizační roli i poté, co se přestala pravidelně účastnit bojů. "Bez efektivního amerického dozoru nastoloval premiér Nurí Málikí ši'ítskou sektářskou agendu, která znepřátelila sunnity a vedla k vzestupu Islámského státu (IS)," deklaruje Boot. Doplňuje, že dnes, kdy irácké a kurdské jednotky útočí na Mosul, poslední baštu IS v Iráku, je nezbytné vytvořit stabilnější státní struktury, jinak hrozí opakování neklidu z let 2003-2007 a 2012-2014, který umožnil fanatickým džihádistům ovládnou kompletně území nazývané sunnitský trojúhelník.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.   

Daný stav nenastane sám o sobě a rozhodně ne za pomoci Íránem zaštítěných ši'ítských milicí, které jsou odhodlány prosazovat své sektářské cíle, varuje historik. Domnívá se, že budou potřeba aktivní americké zásahy a dohled, přičemž udržení výrazného počtu amerických jednotek v zemi bude sice podmínkou pro zajištění vlivu USA, ale samo o sobě nepostačí.    

"Do dalších států napříč širším Blízkým východem - především do zcela chaotických zemí jako Jemen, Somálsko a Libye - USA nevyšlou velké počty vojsk, ale musí nadále nějak usilovat o vytvoření stability, nebo se chytnou v pasti prohrávané bitvy proti teroristům," míní expert. Soudí, že k vítězství v konfliktu nestačí útoky bezpilotních letounů - lze sice zabíjet jednotlivé vůdce teroristů, ti však mohou být snadno nahrazováni, dokud se neobjeví umírněné vlády schopné kontrolovat vlastní území.  

Obnova státu je jediná cesta

Daná skutečnost nás podle odborníka opět přivádí k obnově státu, jedinému způsobu jak trvale zvítězit nad teroristickými organizacemi, které kvetou na územích bez vlády. USA dosáhly pozoruhodných úspěchů při obnově států v Německu, Itálii, Japonsku, Jižní Koreji, v nedávné době pak třeba v El Salvadoru a Kolumbii, ale tyto své schopnosti popírají, tvrdí Boot. Dodává, že se zdráhají úkolu chopit, a tudíž nejsou dobře připravené čelit problémům, které se objevily.       

List Wall Street Journal kupříkladu nedávno otiskl důležitý článek, který může Spojeným státům pomoci počínat si lépe na poli národní bezpečnosti, domnívá se historik. Odkazuje na závěry jeho autorů, Rogera B. Myersona, nositele Nobelovy ceny za ekonomii z Chicagské univerzity, a J. Kael Westona, představitele amerického ministerstva zahraničí s letitou zkušeností z čelní linii v Iráku a Afghánistánu, podle nichž lze zlepšit výsledky obnovy státu, pokud se vyhneme centralizaci a budeme tlačit na rozdělení moci. Pokusy centralizovat moc v Bagdádu a Kábulu ztroskotaly a je lepší rozdělit pravomoci okolním provinciím, dodává Boot.  

Za nejdůležitější doporučení pak odborník považuje personální posílení. "USA potřebují novou agenturu jednoznačně určenou k misím obnovy státu, disponující hlubokou zásobou specializovaných Američanů. Tito experti by kombinovali znalosti místní vlády, finanční důvtip, manažerské schopnosti a jazykové schopnosti spolu se základním vojenským výcvikem potřebným k sebevědomému působení v konfliktních oblastech," cituje Boot návrhy Myersona a Westona.    

Sám Boot takto argumentuje již od roku 2003, přičemž letos v červnu spolu s bývalou představitelkou Americká agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) Michale Miklaucicovou zveřejnil memorandum Rady pro inovaci politiky zahraničních vztahů, které doporučuje, aby se USAID transformovala v agenturu obnovy státu se zaměřením posilovat vládní instituce v zemích, kde leží strategické zájmy USA.     

Takové doporučení jde proti averzi Washingtonu obnovovat státy, přiznává historik. "Ale ve válce proti terorismu nikdy nezvítězíme, dokud si neuvědomíme potřebu budovat funkční státy namísto hry na kočku a myš s teroristy," uzavírá odborník.

Témata:  USA Irák terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy