Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nespokojenost se stupňuje. V USA je den po volbách nový kandidát na prezidenta

Manželé Obamovi v Praze
Manželé Obamovi v Praze
Foto: Mediafax

Washington - Od zvolení Donalda Trumpa novým prezidentem USA uplynul jeden den a lidé už vybírají kandidáta, kterého by rádi viděli ve volbách v roce 2020. Demonstrují tím svou nespokojenost s neúspěchem demokratické kandidátky Hillary Clintonové. Do příštích voleb proto chtějí poslat dosavadní první dámu Michelle Obamovou.

Vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách bylo zklamáním pro ty, kteří si poprvé v historii chtěli zvolit ženskou prezidentku. Někteří z nich proto mají novou kandidátku, Michelle Obamovou. Uvedl to deník The Telegraph.

První dáma a manželka současné hlavy státu Baracka Obamy je ve společnosti velmi populární. Mnozí si proto myslí, že by mohla vyhrát volby v roce 2020 jako kandidátka za demokratickou stranu.

Server Mirror uvedl, že důvodů, proč by byla Obamová dobrou prezidentkou, je hned několik. První dáma je například vzorem pro všechny ženy. Vždy totiž figurovala jako zastánkyně žen a dívek.

Michelle měla navíc se svým manželem ukázkový vztah, a to je Američanům nesmírně sympatické. Obamovi se například nebáli ukazovat svou lásku přímo na veřejnosti.

Obamová také nikdy nezůstala stát ve stínu svého manžela. Ve společnosti se proto uznávanou a během posledních osmi let se aktivně zapojila do řady kampaní.

Zapojila se například do iniciativy, která pomáhá veteránům a jejich rodinám najít si práci. Pečuje také o děti a podílí se na řadě charitativních akcí.

Obamová také úodpořila Hillary Clintonovou jako kandidátku pro prezidentské volby a kritizovala Donalda Trumpa. "Nikdy se nepodvolí žádnému nátlaku. A nikdy si nevybírá jednoduchou cestu," řekla o možné nástupkyni svého manžela Obamová. Podle ní je Clintonová jediným člověkem, který je z kandidátů opravdu kvalifikovaný pro úřad prezidenta USA a kterému může věřit.

"Když máte v rukou nukleární kódy a velíte ozbrojených silám, nemůžete dělat unáhlená rozhodnutí," řekla Michelle Obamová s odkazem na impulzivní chování Donalda Trumpa. Uvedla také, že prezident musí být stálý v názorech a dobře informovaný. "Když je někdo krutý a chová se jako tyran, nesmíme klesnout na jeho úroveň," uvedla také Obamová.

Témata:  Michelle Obamová prezident USA USA

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 18:32

Ukrajinci zavraždění v Německu byli vojáci, prozradil Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Charles Michel

Před 20 lety se EU výrazně rozšířila. Kdy Unie přijme další státy?

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.