Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes začal soud s Američanem, který je obviněný z bombových útoků

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

New York - Před federálním soudem dnes poprvé stanul osmadvacetiletý Američan původem z Afghánistánu, který je  obviněn ze zranění 30 osob během zářijových útoků v New Yorku a New Jersey.

Agentura Reuters uvedla, že Ahmad Khan Rahami čelí obvinění z použití zbraně hromadného ničení. Při explozi podomácku vyrobené výbušniny ve čtvrti Chelsea na Manhattanu v New Yorku utrpělo 17. září zranění 30 lidí. K útoku došlo jen pár hodin poté, co jiná bomba explodovala i v New Jersey.

Útok se tentokrát obešel bez zranění. Podle prokuratury byla motivem činu „radikální džihádistická ideologie". "Údajný bombový útočník dnes předstoupil před soud na Manhattanu, aby čelil obviněním z terorismu," uvedl prokurátor Preet Bharara.

Útočník byl zadržen dva dny po explozích po přestřelce s policisty, kteří ho našli spícího u vchodu do baru. Při zatýkací akci utrpěli zranění dva policisté i podezřelý. Soudem přidělený advokát vyjádřil obavy, že zranění jeho klienta nebudou řádně ošetřena. Rahami podle něj „téměř nemůže hýbat jednou rukou", má otevřenou ránu a „utrpěl vážné poškození jater".

Obviněný Rahami seděl během krátkého slyšení tiše a nijak se nevyjadřoval, na sobě měl béžovou vězeňskou uniformu.

Témata:  USA soudy terorismus

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy