reklama

Kraus na úvod svého pořadu poukázal na zprávu české pobočky Aspen Institute, která se zabývá ekonomiko-sociálními vazbami a situacemi. „A oni píšou, že jsme za posledních 25 let nedohnali Německo, ale že to není tak překvapivé, protože ho nemůžeme dohnat od 17. století. Mě to taky až tak netrýzní, v něčem můžeme být tak trošku pozadu," přiznal moderátor.

„Zajímavá je ta zpráva v tom, že říká, že jsme na limitu našeho růstu. Nemyslím teď náš hrubý domácí produkt, rozpočet a podobně, letos to vypadá docela dobře, ale v tom globálu, že nás ty země slabší země začínají dohánět, protože už možná nemáme potenciál růst dál. Zajímavý je ten argument, který jsem četl, a to, že jedna z věcí, která v tom výrazně brání, je celospolečenská shoda. Jakýsi nedostatek Česka a Československa dokonce po staletí. Ono to vypadá, jako že se hádají, společnost je rozdělená. Teď se to stalo v Americe, my si tady na to hrajeme se Zemanem," připomněl.

Právě to má podle zprávy velký dopad na společnost. „Protože ona pak skutečně není schopna dosáhnout některých výsledků. Dokonce mají velmi dobrý příklad, který jsem četl, že to je takové, jak když upečete velký koláč a máte možnost říci – zkusíme upéct ještě větší. Pak je druhá možnost, ta se týká hlavně Česka - že si řekneme, že to stačí a teď se porveme o to, co si z něj kdo vezme. Já to říkám proto, že jsme všichni zodpovědní za to, jak země poroste. Víto to sami, nadáváme na politiky, ale nikdo nám nebrání, abychom všichni byli politiky. Politické strany tím, že tam nechodíme, nevstupujeme, neděláme to, to jsou kluby, které mají 10 nebo 20 tisíc lidí a rozhodují o nás. Přátelé, všichni do stran, ano?" burcoval na závěr Kraus.