Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek předal Nazarbajevovi dopis od Zemana. Co v něm stojí?

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Astana - Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek předal v Astaně prezidentovi Nursultanu Nazarbajevovi dopis od Miloše Zemana. Potvrzuje v něm, že příští rok navštíví zahájení výstavy Expo 2017 v kazašském hlavním městě.

Nazarbajev připomněl Zemanovu návštěvu ve středoasijské zemi v roce 2014. Podle listu The Astana Times poukázal na podobnou cestu Kazachstánu a České republiky k nezávislosti.

"Bezbolestný proces formování České republiky je sám o sobě unikátní. Navzdory hospodářským problémům Evropy se vaše země pozitivně rozvíjí, stala se členem Evropské unie a NATO," řekl Nazarbajev Zaorálkovi.

Českého ministra zahraničí doprovází početná podnikatelská delegace. Podle kazašských podnikatelů se může spolupráce rozvíjet zejména ve strojírenství, zemědělství a zdravotnictví.

Velké možnosti jsou podle názoru představitelů obou zemí i v turistice, napsala agentura AKIpress. Kazachstán od počátku příštího roku navrhl zrušení vízové povinnosti pro české občany.

Témata:  Lubomír Zaorálek Nursultan Nazarbajev Kazachstán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy